2014. január 7., kedd

Amur, egy kínai hal közel a magyarok szívéhez


A ponty egyik kistestvére, mégis sokra vihetné az éttermek konyháin
Ha halakról van szó, akkor mindenki tudja, hogy mi, magyarok hátul kullognak a sorban éves halfogyasztás terén. Pedig többet kellene ennünk, s lenne is mit. Csak valamiért félünk. Talán mind ettünk már rosszul elkészített halat, egy-egy zsírosabb pontyot vagy busát, s emiatt eltántorodtunk a halevéstől, de mégis arra biztatnék mindenkit, hogy ne fosszuk meg magunkat azoktól az isteni ételektől, amiket a magyarországi halakból el lehet készíteni.

Bár viszonylag későn kóstoltam először a ma terítékre kerülő halat, de ki merem jelenteni, hogy az egyik legfinomabb hal, amit ma a halárusoknál kaphatunk. Most gondolom, mindenki a süllőre, a fogasra vagy a harcsára gondol. De ma nem ezekről a halakról lesz szó, hanem az amurról. Egy ázsiai eredetű halról, mely a szovjet időkben jutott el hozzánk, s azóta is a horgászok egyik kedvenc hala maradt. Mivel nekem nincsenek horgászélményeim az amurral kapcsolatban, ma csak egy receptet tudok megosztani itt, amit kifejezetten ennek a halnak a tiszteletére gondoltam ki. Fogyassza mindenki egészséggel eme csodás halat, amit ezúttal kínai módra készítettem el, de merjen mindenki kísérletezni szája íze szerint ezzel a kellemes ízű hallal.


Amur kínai módra

Hozzávalók (3-4 főre)

fejenként 2 szelet amur
pácoláshoz: egy fej vöröshagyma, egy kis darab gyömbér, kevés kínai főzőbor
kukoricakeményítő
2-3 evőkanál paradicsomszósz (ha sűrítmény, akkor egy ek is elegendő)
2-3 evőkanál világos szójaszósz
1 tk cukor
1 tk szecsuáni bors

Elkészítés

Előkészítés: 1 óra
Elkészítés kb. 12 perc

1. Pácoljuk be a halat az apróra vágott gyömbérrel, néhány evőkanál főzőborral és egy szeletelt hagymával. 1 órára tegyük hűtőbe.
2. Egy óra elteltével sózzuk be a halszeleteket, forgassuk meg keményítőben, majd süssük ki annyi olajban, hogy legalább félig lepje el a szeleteket.
3. Mindkét oldalon süssük a halat 5-5 percig, de ez mindig attól függ, hogy milyen vastag a halszelet. Ha átsült, tegyük félre a halat.
4. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsunk kevés szecsuáni borsot, valamint adjuk hozzá a pácoláshoz használt gyömbért és hagymát. Ha megpirult, adjunk hozzá paradicsomszószt, szójaszószt és egy kevés cukrot.
5. Helyezzük a szószba a halat és mindkét oldalon süssük további egy-egy percig. Ha kész, már tálalhatjuk is valamilyen hozzáillő körettel. Én ezúttal a blogon már megosztott csípős-savanyú krumplisalátával tálaltam.

Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése