![]() |
Ez nem kevés étel!!! |
Nos, talán némi magyarázatra szorul, hogy miért kínai
étellel nyitottam a gasztroblogomat és miért folytattam egy egész kínai
menüvel. Egyrészt a válasz nagyon egyszerű. Majdnem egy teljes évig éltem
Kínában és hát az emlékektől nehéz szabadulni. Másodsorban pedig kinn Kínában
szűkös volt a költségvetés, ezért nem tudtam mindenkinek ajándékot hozni. Így
kézenfekvő volt, hogy a barátaimnak egy autentikus kínai vacsorával
kedveskedjek.
Őszinte leszek, nem volt olyan egyszerű elkészíteni ezeket
az ételeket, ugyanis amikor visszajöttem Kínából megfogadtam, hogy nem fogok
egy ideig kínait enni, kizárólag azokat az ételeket, amikre Kínában
nem volt lehetőségem. Azonban azt is tudtam, hogy egy valamit hiányolni fogok
elég hamar és így is lett, az pedig a zöldségek hihetetlen választéka. Annyira
megszerettem őket, hogy amikor étterembe mentünk Kínában (s ez minden nap
megtörtént), akkor először a zöldségételeket lapoztam át, s a hús csak utána
következhetett. Magyarországon ezek közül a zöldségek közül sajnos csak
keveset lehet kapni, de azoknak már rendszeres vásárlója vagyok a vietnámi és
kínai árusoknál.
Mielőtt belevágnánk a mostani receptekbe, még egy utolsó
gondolatot szeretnék megosztani az első receptről, a yangshoui sörhalról. Talán
sokan azt gondolják, hogy nem volt valami jó választás ez a halétel kezdő
postnak, hiszen ma egyre kevesebben esznek pontyot. Erre én is gondoltam,
amikor kiválasztottam ezt az ételt, azonban azt mondtam magamnak, hogy nem
fogok alkalmazkodni a mai gasztronómiai trendekhez, s ezért egy olyan ételt
választottam, ami szerepel a kedvenc 10 ételem között. Azért tettem ezt, mert
mindenkit biztatni szeretnék arra, hogy ha főzésről van szó, akkor legyen
bátor, próbáljon ki új dolgokat. Felejtsük el a lazacot, a csirkemellet vagy a
tésztát. Félreértés ne essék, én is imádom ezeket, s fogok is írni róluk, de egyrészt
azt gondolom, hogy egy tökéletes tésztát nehezebb elkészíteni, mint ezt a
halételt, másrészt már maga a tény, hogy valami újat alkotunk, izgalmassá teszi
a dolgokat, nemde?!
Nos, akkor most már rátérhetünk a menüre, amit az egyetemi
barátaimnak készítettem. 8 ételről lesz szó, s mivel igen hosszúra nyúlna a
bejegyzés, ha mindegyikhez kommentárt is fűznék, ezért egyszerűen csak
megosztom az ételek receptjeit, s remélhetőleg ezek alapján el tudja mindenki
magának készíteni majd őket. Egyébként az oka annak, hogy miért főztem ilyen
sok ételt, egyszerű, ragaszkodni akartam a kínai hagyományokhoz. Ők ugyanis
minden étkezésnél számos fogást rendelnek vagy készítenek és közösen étkeznek
az asztal közepére helyezett tálakról. Szerettem volna egy igazi tradicionális
élményt megosztani a barátaimmal és azt hiszem, hogy sikeres voltam és élvezték
az ételeket.
Néhány tanács mielőtt a receptekre ugranánk.
Felejts el mindent, amit tudsz a kínai konyháról, ha csak
gyorséttermekben fogyasztottál kínai ételeket.
Vásárolj egy wokot és a legnagyobb lángon használd a
tűzhelyet. A kínai főzés egyik titka ugyanis a magas hőmérséklet és az ebből
következő gyors kézmozdulatok.
Készíts elő mindent, hiszen ha egy étel elkészítése 5 percig
tart, akkor nincs idő közben fokhagymát aprítani.
Ragaszkodjunk a legfontosabb hozzávalókhoz és vásároljunk
minőségi alapanyagokat. A friss hús, a sok-sok zöldség és az igazi kínai
szószok elengedhetetlenek.
Végül, de nem utolsó sorban pedig, ne feledjük a gőzölgő
rizst. A kínai étel rizs nélkül, hát az valahogy nem stimmel.
Pálcikát a kézbe! Főzésre fel!
U.i. A következő bejegyzés már tényleg nem kínai lesz.
Kungpao csirke - 宫保鸡丁
Hozzávalók:
50 dkg
csirke combhús
pác:
- kínai főzőbor
- só
- 1 tk keményítő
Kungpao
szósz:
- 2 ek cukor
- 2 ek kínai fekete ecet
- 1 ek kínai főzőbor
- 1 tk sötét szójaszósz
- 1 tk keményítő
- egy csipet só
- 1-2 ek víz
- aprított fokhagyma, gyömbér és újhagyma
150 gr főtt,
sózatlan földimogyoró
szárított
chili
szecsuáni
bors
póréhagyma
Előkészítési
idő: 30 perc
Elkészítési
idő: 6-7 perc
Elkészítés:
- Keverjük össze a felkockázott és megklopfolt csirkehúst 2 evőkanál főzőborral, egy csipet sóval és egy teáskanál keményítővel.
- Készítsük el a Kungpao szószt a fenn megadott alapanyagokból.
- Melegítsünk kevés olajat egy wokban/serpenyőben és süssük benne készre a csirkét (5 perc). Ha elkészült, tegyük félre a húst.
- Melegítsünk olajat újra és pirítsunk benne néhány szárított chili paprikát és 20-25 szem szecsuáni borsot.
- 30 másodperc után tegyük hozzá a csirkehúst, adjuk hozzá a Kungpao szószt majd végül az előzőleg leforrázott natúr mogyorót.
- Keverjük jól össze, 1-2 percig még főzzük össze az ízeket és már tálalhatjuk is.
Pálcikát
a kézbe! Bon appétit!
Vörösre sült császár - 红烧肉
Hozzávalók:
60-70 dkg
császárhús
fokhagyma
póréhagyma
gyömbér
cukor
só
2 ek sötét
szójaszósz
2-3 egész
csillagánizs
Előkészítési
idő: 1-2 perc
Elkészítési
idő: 1-1,5 óra
Elkészítés:
- A felkockázott húst némi olajon megpirítjuk fokhagymával és egy evőkanál cukorral.
- Mikor aranybarna kérget kapott, adjunk hozzá egy liter, forrásban lévő vizet és a szójaszószt. Mielőtt még tovább ízesítjük az ételt, a víz felszínén keletkező habot kanállal szedjük le. Ha a víz már tiszta adjunk hozzá felaprított gyömbért és durvára vágott póréhagymát.
- Ízesítésként még adjunk hozzá 2-3 szem egész csillagánizst és egy nagy csipet sót.
- Fedjük le az edényt és egy óráig főzzük közepes lángon.
- Mikor a hús már majdnem kész van, vegyük le a fedőt és hagyjuk, hogy a folyadék egészen sűrű állagúra főjön össze.
- Körítésnek pároljunk mellé valamilyen kínai levélzöldséget, pl. Pak Choi-t.
Pálcikát a
kézbe! Bon appétit!
Osztrigás marha - 耗油牛肉
![]() |
Sajnos aznap elfelejtettem képet készíteni erről az ételről, így a korábbi képeimből szemezgettem. |
Hozzávalók:
fél kiló
hátszín
pác:
- egy csipet só
- 1 púpozott tk cukor
- 2 ek kínai főzőbor
1 ek
osztriga szósz
cukor
keményítő
fokhagyma
gyömbér
újhagyma
kínai
levélzöldség vagy brokkoli
Előkészítési
idő: 30 perc
Elkészítési
idő: 8 perc
Elkészítés:
- 30 percre pácoljuk be a húst a fenn megadott alapanyagokba.
- Harminc perc elteltével süssük meg a húst kevés olajon (5 perc).
- Ha a hús elkészült, tegyük félre. Melegítsünk újra olajat és 30 másodpercig pirítsunk aprított gyömbért, fokhagymát és újhagymát.
- Fél perc után adjuk hozzá a húst, az osztrigaszószt, egy teáskanál keményítőt, néhány evőkanál vizet és egy evőkanál cukrot. Keverjük jól össze és már kész is van.
- Köretként valamilyen kínai levélzöldséget ehetünk mellé – nekem a kedvencem az ong choi/vízi spenót. De akár néhány virág brokkolival is tökéletes.
Pálcikát a
kézbe! Bon appétit!
Padlizsán kínai módra - 地三鲜
Hozzávalók:
néhány
kisebb padlizsán
néhány szem
burgonya
1-2
kaliforniai vagy pritamin paprika
fokhagyma
gyömbér
újhagyma
1 -2 ek
cukor
2 ek sötét
szójaszósz
só
1 tk
keményítő
néhány ek
csirkealaplé
Előkészítési
idő: 2-3 perc
Elkészítési
idő: 15-20 perc
Elkészítés:
- 5 perc alatt főzzük elő az előzőleg felkockázott burgonyát.
- A megfőtt krumplit olajban süssük készre.
- A padlizsánokat is süssük készre olajon.
- Egy serpenyőben melegítsünk némi olajat és amikor már elég meleg, adjuk hozzá az aprított gyömbért, fokhagymát és új hagymát. Harminc másodperc után adjuk hozzá a krumplit, a padlizsánt és a cikkekre vágott paprikát is.
- 3 percig pirítsuk, valamint adjuk hozzá a cukrot, sót és sötét szójaszószt.
- 1 percig még hagyjuk, hogy a cukor feloldódjon a szószban és már csak egy lépés maradt hátra, adjunk az ételhez néhány egy evőkanál, csirkealaplében elkevert keményítőt.
Pálcikát
a kézbe! Bon appétit!
Kínai mogyorósaláta - 黄瓜花生
Hozzávalók:
200 gr
natúr, sótlan mogyoró
4 ek
rizsecet
2 ek világos
szójaszósz
1 ek cukor
1 tk só
aprított
uborka, vöröshagyma, újhagyma
koriander
zöld
Elkészítési
idő: 5-6 perc
Elkészítés:
- Mossuk meg a mogyorót és körülbelül egy percig lobogó vízben főzzük.
- Kockázzuk apróra a zöldségeket!
- Egy tálban keverjük össze a szószt a salátához: ecet, szójaszósz, cukor, só.
- Melegítsük némi olajat egy serpenyőben és néhány perc alatt pirítsuk a megszárított mogyorót aranybarnára.
- Amikor a mogyoró kész, keverjük mindent össze a tálban (mogyoró, zöldségek, szósz, korianderzöld).
Pálcikát
a kézbe! Bon appétit!
Fafülgombás
uborkasaláta - 木耳黄瓜
Hozzávalók:
szárított
fafülgomba
uborka
fokhagyma
só
cukor
szezámolaj
rizsecet
Elkészítési
idő: 6 perc (+1 óra)
Elkészítés:
- Áztassuk be a gombát egy órára.
- Ha a gomba kellően megpuhult, akkor két percig lobogó vízben főzzük.
- Ezalatt kockázzuk fel az uborkát és aprítsuk fel a fokhagymát.
- Miután leszűrtük a gombát, csíkozzuk fel és tegyük egy tálba az uborkával és fokhagymával együtt.
- Ízesítésnek adjunk hozzá egy csipet sót, egy evőkanál cukrot, néhány evőkanál rizsecetet és egy evőkanál szezámolajat.
Pálcikát
a kézbe! Bon appétit!
Illatos
gomba pak choi-jal - 香菇油菜
Hozzávalók:
pak choi
(kínai levélzöldség)
szárított
illatos gomba
újhagyma
gyömbér
fokhagyma
2 ek sötét
szójaszósz
1 ek
osztrigaszósz
olaj
víz
Előkészítési
idő: 30 perc
Elkészítési
idő: 5 perc
Elkészítés:
- A gombát 30 percre áztassuk be langyos vízbe.
- Ha már megszívta magát a gomba, egy serpenyőben melegítsünk olajat és adjuk hozzá a felaprított gyömbért, fokhagymát és újhagymát.
- 30 másodperc után adjuk hozzá a gombát és 2-3 percig pirítsuk. Ezután adjuk hozzá a sötét szójaszószt és az osztrigaszószt. Itt meg kell jegyezni, hogy a kínaiak nem szeretik túlfőzni a dolgokat, így a gombát is vagy nyersen vagy éppen hogy csak megpirítva eszik.
- Az étel tehát kész, mellé pedig egyik kedvenc levélzöldségemet, pak choit lehet tálalni. Ezt mindösszesen csak egy percig egészben meg kell párolni forró vízben, amibe egy csipet sót és némi olajat tettünk.
- Nincs más hátra, mint egy tálon egymás mellé rakni a két ételt. Szerintem a pak choi semleges, zöld íze kitűnően ellensúlyozza az illatos gomba rendkívül erős, meghatározó ízét.
Pálcikát a
kézbe! Bon appétit!
Kínai tojásrántotta - 西红柿炒鸡蛋
Hozzávalók:
fél kiló paradicsom
3 tojás
só
cukor
(őrölt bors)
Előkészítési idő: 1 perc
Elkészítési idő: 6-7 perc
Elkészítés:
- Készítsük a tojásokból egy sima tojásrántottát. Kicsit lehet lágyabb, mint amikor csak magában esszük.
- Melegítsünk olajat egy serpenyőben. Ha elég meleg, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Néhány percig pirítsuk, amíg a kellő állagot el nem érjük. Ne feledjük, nem szószt készítünk, nem kell puhára főzni. Legyen szaftos már egy kicsit, de még legyenek egyben a cikkelyek.
- A paradicsomhoz adjunk egy csipet sót, egy evőkanál cukrot és a végén még egy csipet borssal is meg lehet hinteni.
Pálcikát
a kézbe! Bon appétit!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése