2012. november 18., vasárnap

Ropogós szecsuáni zöldbab


A ropogós zöldbab egy nagyon egyszerű, mégis remek szecsuáni stílusú étel. Sokszor rendeltük ezt a barátaimmal a helyi kis éttermekben, főként a lengyel barátaim imádták nagyon. Kellemesen csípős, sós ízei, roppanós állaga tökéletes kombinációt alkotnak, s hogy ezt otthon megalkothassuk csak néhány percet kell a  konyhában eltöltenünk. Én ezt az ételt általában akkor szoktam csinálni, amikor van itthon kígyóbab, de szerintem bármilyen zsenge, zöld hüvelyű babból elkészíthető. Ha valaki nem ismerné ezt a remek babfajtát, készítettem róla egy képet. Általában őstermelőktől lehet beszerezni nyáron a nagyobb piacokon.


S akkor lássuk, hogy hogyan készül a szecsuáni stílusú zöldbab, melynek két alapvető fűszere a szárított chilipaprika és a különleges ízű szecsuáni bors, mely nélkül ma már élni sem tudok, s furcsa íze mellett leginkább arra használják a kínaiak, hogy az olykor temérdek mennyiségű chilipaprika erejét ellensúlyozzák vele, ugyanis a szecsuáni bors, ha elrágjuk, elzsibbasztja az ízlelőbimbókat, így a csípős ételek is könnyebben fogyaszthatóvá válnak. S bár az eredeti recept szerint néhány különlegesebb hozzávaló is része az ételnek, de ezek nélkül is finom lesz, ha éppen nem jutunk hozzá pl. a savanyított mustárlevélhez, ami igazi ritkaság Magyarországon.

Ropogós szecsuáni zöldbab - 干煸四季豆

Hozzávalók:

fél kiló kígyóbab vagy más fajta zöld hüvelyű bab
15 dkg darált hús
2 ek savanyított mustárlevél (yacai - 芽菜) - opcionális
1 ek fermentált fekete bab - opcionális
1 ek egész szecsuáni bors
5-6 kissé csípős szárított chili paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk aprított gyömbér

aprított újhagyma-zöld
néhány ek kínai főzőbor
olaj - sütéshez

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 10-12 perc

Elkészítés:
  1. Készítsük elő a babot: mossuk meg és tördeljük 5-6 centis darabokra.
  2. Forrósítsunk fel egy jó adag olajat (3 dl) és addig süssük benne a nyers babot, amíg el nem kezd ráncosodni a héja, ekkor van ugyanis kész. Ha elkészült, vegyük ki a babot és tegyük félre.
  3. Egy nagy kanál olajat melegítsünk ismét és nagy lángon kezdjük el benne sütni a darált hús. Adjuk hozzá a felaprított chilit, a szecsuáni borsot, a főzőbort, a gyömbért, a fokhagymát, a fermentált babot, s addig süssük az egészet, amíg el nem párolog a nedvesség teljesen.
  4. Utolsó lépésként pedig keverjük hozzá a zöldbabot és ha szükséges, egy csipet sót, s már tálalhatjuk is újhagymával meghintve, ha szeretnénk díszíteni, s kiegészíteni még egy plusz ízzel.
Pálcikát a kézbe! Bon appétit!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése