Ne féljünk a japán gombáktól, igen finomak. Ehhez az ételhez én a shimejit, a namekot vagy az ördögszekér gombát használnám leginkább. |
Azt hiszem,
nem vagyok egyedül a hitemben azzal kapcsolatban, hogy a különleges alapanyagok
nem kívánnak túlzott ízesítést. Különösen igaz ez néhány távol-keleti konyhára,
köztük a japánra is, ahol az ételek alap íze kell, hogy domináljon. Sokan mikor
először kóstolnak japán ételeket, kifejezetten íztelennek érzik azokat. Ez nem is csoda,
hiszen mi itt nyugaton hozzá vagyunk szokva az erős ízekhez, s el kell telnie
egy kis időnek, mire értékelni tudjuk a japán konyha gyönyöreit. Ha viszont már
kellő tapasztalatot szereztünk eme természetes ízek értékeléséhez, akkor
megpróbálkozhatunk azok reprodukálásával akár otthon is. Be kell vallanom, a
japán konyháról nincsen elég ismeretem, hogy mindent átfogóan tudjak
nyilatkozni az egyes ételekről, de egy-két ételt már magam is többször
elégedettséggel telve osztottam meg családommal, párommal, barátaimmal. Ezek
közül fogok ma megosztani egy igen egyszerűt, melynek összesen két fő
alapanyaga van, a gomba és a tészta. Csapjunk is hát bele!
Udon tészta
shimeji gombával
Hozzávalók
(4 főre)
fél kg friss
udon tésztához (használhatunk helyette soba tésztát is):
- 45 dkg liszt
- csipet só
- víz
30 dkg friss
shimeji gomba (barna vagy fehér)
3-4 gerezd
fokhagyma
3 ek világos
szójaszósz
2 tk miso
paszta
kevés só és
bors
kevés vaj
nagy csomó aprított
koriander
Elkészítés
Előkészítés:
1,5 óra
Főzés: 6-7
perc
- Az előkészítés legfontosabb része szigorúan a házi tészta elkészítése. Tudom, sokan ennél a lépésnél megrettennek, pedig csak egy kis idő és két erős kéz kell hozzá, semmi más. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy a tökéletes tészta elkészítése meglehetősen nagy szakértelmet igényel, az ázsiai tésztamesterek több éven keresztül gyakorolják. Ettől mi ne ijedjünk meg, ha japán szemmel mérve nem is lesz tökéletes a tésztánk, nagyon nem tudjuk elrontani azt. S hogy mi is kell hozzá: víz, só és finomliszt (soba tészta esetén hajdinaliszt). Egy tálban keverjük össze a lisztet kevés sóval és adjunk hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Dagasszuk legalább 10 percig. Akkor lesz kész, ha elválik az edény falától és egy viszonylag kemény, majdnem gumiállagú tésztát kapunk. Ha ezzel kész vagyunk, lefedve hagyjuk pihenni egy óráig. Végezetül pedig a pihentetés után még egyszer jó alaposan átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és kevés liszt segítségével többször egymásra hajtogatjuk. Ha ez kész, éles késsel 5-6 mm széles csíkokat vágunk a tésztából és liszttel meghintve félretesszük.
- Felteszünk vizet forrni egy csipet sóval, s ha felforrt, kifőzzük a tésztát. Friss tészta lévén, ehhez elegendő 6-7 perc.
- Eközben kevés vajon megpirítjuk a némileg felaprított gombát. Nem kell neki sok idő, 4-5 perc alatt szinte teljesen elkészül. Ekkor adjunk hozzá aprított fokhagymát, szójaszószt, miso pasztát, kevés sót, ha kell (mind a szójaszósz, mind a miso elég sós ugyanis), frissen őrölt borsot, valamint néhány evőkanállal a tészta főzővizéből.
- Ha elkészültünk, keverjük össze a tésztát a gombával, s szórjuk meg gazdagon aprított korianderrel. Ez a japán receptekben nem szokott szerepelni, de kiválóan illik mellé, s én egyszerűen megőrülök érte.
Akkor elő a
pálcikákkal és jó étvágyat mindenkinek ehhez az egyszerű japán tésztaételhez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése