2014. január 2., csütörtök

Egy bizarr alapanyag útja az asztalunkig


Ami egy kis bocinak jó, talán nekünk is jó lehet...
De nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk.
Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen recepttel, bejegyzéssel kéne elkezdenem ezt az új fület, melynek a „járatlan utakon” címet adtam. Némi gondolkodás után arra jöttem, hogy egy szó fejezi ki leginkább azt, hogy mi vitt rá engem arra, hogy olyan ételekkel is kísérletezzek, amik nem a mindennapi konyhánk részei. Ez pedig az ihlet. Valami olyan lelkesedés ez az ételek iránt, ami elindít bennem valamit. Izgatottá válok, ha meglátok valami olyat, amit eddig nem. Ezen a fülön többféle étel fog helyet kapni. Némelyek azért kerültek fel, mert számomra is újdonság volt ezeket kipróbálni, néhány ezek közül elsőre különösen bizarr lehet, néhány pedig egyszerűen azért kapott itt helyet, mert azt gondolom, hogy méltatlanul kerültek le a mindennapi ember étlapjáról. Persze, ha arra gondolunk, hogy hányféle ország, hányféle konyha létezik a világban, akkor sejthető, hogy az ide besorolható ételek száma végtelen. Sok ezek közül azonban olyan alapanyagokat használ, amiket egyszer régen mi is többre becsültünk, mi is többet használtunk, csak valamely oknál fogva, elfelejtettük ezeket.

A marokkói változatot érdemes egy színpompás
 tagine-ben elkészíteni. Feltéve, hogy van
nekünk ilyen otthon.
Legelső posztom ebben a témában, egy igen különleges hozzávalóval foglalkozik. Remélem, hogy felkészült mindenki, mert ez a hozzávaló a tehéntőgy. Valahogy sose gondoltam arra, hogy egyszer tehéntőgyet fogok itthon főzni, de amikor a piacon megláttam egy hentesnél vásárlás közben, egyértelmű volt számomra, hogy ez az a kihívás, amit kerestem. S hogy megálltam-e a helyemet? Fogalmazzunk úgy, hogy vannak olyan ételek, amikből lehet finom ételt készíteni, s vannak olyanok, amikből remekművet lehet készíteni. Ez inkább az előbbi kategóriába esik. Mindenesetre, ez nem azt jelenti, hogy ne érdemelné meg, hogy megírjam ezt a bejegyzést erről a valóban különleges kulináris élményről. Főként, hogy a marokkói stílusban elkészült változat kifejezetten ízletes volt és tökéletes eledel lehet egy hideg téli éjszakán.

Nos, még mielőtt megosztanám a két receptet, amivel próbálkoztam a tehéntőgy elkészítése során, talán azt még érdemes elmondani, hogy ez az alapanyag is csak olyan, mint a többi. Régen még megettük, ma már nem annyira. Néhol félnek tőle, néhol kifejezetten szeretik. Egy biztos, megosztja az embereket, s elsőre talán nem tűnik túl vonzónak egy tőgyből készült étel, mégis vannak olyan régiói ennek a világnak (Latin-Amerika, Észak-Afrika stb.), ahol teljes természetességgel fogyasztják a tehén tőgyét, s nem szörnyülködve néznek erre az általunk teljesen mellőzött alapanyagra. Így tehát, mindenkit bátorítok arra, hogy ha véletlenül hozzájut egy darab tehéntőgyhöz, vagy ki akar próbálni valami újat, akkor ne habozzon. Amiért én mindenképpen azt mondom, hogy megérte kipróbálni az nem is magának a tőgynek az íze vagy állaga, hanem a főzőlé csodás sós, vajas íze. Már csak ezért megérte kísérleteznem. S akkor jöjjön a két recept, egy ragu és egy leves.

Tehéntőgy marokkói módra


Hozzávalók (4 főre):

fél kiló abált tehéntőgy
1 liter abálólé
2 nagy krumpli
2 nagy répa
20 dkg sütőtök
2 dl paradicsomlé vagy két evőkanál paradicsomsűrítmény
kis darab gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
egy csipet sáfrány
1 tk római kömény
1 tk kömény
1 tk cayenne bors
1 tk morzsolt zsálya

Elkészítés

Előkészítés: 4 óra
Főzési idő: 1 óra

1. Első lépésként áztassuk be sós vízbe a tehéntőgyet legalább két órára. Ha letelt a két óra, mossuk át, s két órán keresztül főzzük, vagy amíg majdnem teljesen megpuhul. A főzőlevet tegyük félre.
2. Egy edényben hevítsünk olajat, s pirítsunk meg egy fej hagymát, néhány gerezd aprított fokhagymát, s egy kis darab aprított gyömbért.
3. Kockázzuk fel a megabált tőgyet a zöldségekkel együtt és adjuk hozzá a hagymás-gyömbéres alaphoz.
4. Adjuk hozzá a tőgy abálólevét, a paradicsomlevet, a fűszereket. Sózni csak akkor kell, ha az abálólé nem volt elég sós.
5.Rakjuk be a sütőbe lefedve és 180 fokon egy óra alatt elkészül.

Jó étvágyat ehhez a különleges csemegéhez!


Tehéntőgy thai módra


Hozzávalók (4 főre):

25 dkg előfőzött tehéntőgy
fél liter abálólé
fél liter víz
kis darab gyömbér
2-3 gerezd fokhagyma
1 szál ázsiai citromfű
1 nagy krumpli
20-30 dkg sütőtök
15 dkg aprófejű csiperke
egy evőkanál tamarindsűrítmény
pálmacukor/nádcukor ízlés szerint
3-4 ek halszósz
újhagyma zöldje

Elkészítés

Előkészítés: 4 óra
Elkészítés: 40 perc

1. A marokkói recepthez hasonlóan készítsük elő a tehéntőgyet.
2. Egy lábasban hevítsünk olajat és pirítsuk meg a felaprított gyömbért, fokhagymát és nagyon apróra vágott citromfüvet.
3. Adjuk hozzá a felaprított tehéntőgyet, majd öntsük fel fél liter főzőlével és ugyanannyi vízzel.
4. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és sütőtököt, majd ízesítsük ízlés szerint tamarindkivonattal, pálmacukorral (cukorral, ha előbbi nincsen), valamint sóval, ha a főzőlé nem elég sós. De vigyázzunk, mert a végén még belekerül az igencsak sós halszósz.
5. Főzzük a levest 30 percig, majd adjuk hozzá a felaprított gombát és főzzük további 5 percig.
6. A legvégén adjunk hozzá halszószt, szórjuk meg egy kevés aprított újhagymával és már tálalhatjuk is.

S akkor még egyszer jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése