![]() |
Mindenkinek ilyen látványt kívánok... |
Mai posztom főszereplője egy olyan különleges csemege, mellyel az év folyamán csak tavasszal találkozhatunk, akkor se túl gyakran. Idén pedig különösen száraz volt az idő az elmúlt néhány hétben, így az avart túró, erdőket járó gombászoknak gyakran be kell érniük egy-egy hosszabb kirándulás élményével, s üres kosárral térhetnek csak haza. Azonban a szerencse, a jó lelőhelyek ismerete még a száraz időkben is kisegíthetnek minket. Így jártunk mi is a párommal, mikor már vagy harmadjára indultunk neki a környező vidékeknek, hogy kucsmagombát találjunk. Nem volt jó érzésem aznap sem, nem volt eső sem, így nem láttam sok esélyt rá, hogy bármit is találjunk. Mégis a sors úgy hozta, hogy sok-sok átgyalogolt óra után, egy erdei út mellett megláttunk néhány barna, szivacsszerű képződményt a zöld aljnövényzetben. Le se tudom írni, milyen boldog voltam. Amint közelebb hajoltam, akkor láttam csak meg, hogy nagyra nőtt ízletes kucsmagombákat találtunk. Mint valami kisgyerek úgy csodáltam az első példányokat, s csak még izgatottabb lettem, mikor megláttuk, hogy nem csak egy-két darabot találtunk, hanem egy egész vacsorára valót. Nem találtunk persze több zsákkal, de 20-25 darabot sikerült szednünk, ami idén mindenképpen komoly zsákmánynak számít ebből az ízletes, és ennek megfelelően értékes gombából. Sajnos itt Pesten igen drágán szokták árulni a piacon, úgyhogy ha találunk belőle többet, érdemes későbbre szárítva vagy fagyasztva eltenni belőle, hogy ne csak tavasszal élvezhessük ezt a fantasztikusan kellemes ízű, krémes állagú gombát.
![]() |
Egy ilyen tálca kucsmagomba mindenki fantáziáját beindítja... |
S akkor térjünk is rá, hogy mit készíthetünk belőle, ha olyan szerencsénk van, hogy hozzájutunk valamilyen kucsmagombához. Azért mondom, hogy valamilyenféle, mert igazából számomra mindegy, hogy cseh, ízletes vagy éppen pusztai kucsmagombáról van szó, mind jöhet. Lehet belőlük mártást készíteni, a nagyobbakat tölteni, mégis én kétféleképpen szeretem leginkább. Egyrészt tészta mellé valamilyen szószként, másrészt hús mellé, kicsit megpárolva. Roppant egyszerűen elkészíthető, hálás ételek ezek. Egyre kell csak vigyáznunk, a kucsmagomba nem csiperke, amit akár nyersen is lehet enni, ezt legalább 20 percig kell hőkezelnünk. De húsz perc alatt isteni lakomát lehet belőle készíteni, úgyhogy mindenképp szánjuk rá ezt a kis időt. Én most frissensült mellé készítettem kétféle kucsmagombaszószt, ezeket szeretném megosztani ma az ínyencekkel. A frissensült receptjét nem hinném, hogy le kellene írni, de azért a biztonság kedvéért elmondom, hogy én hogy készítenem (főként barátaim kedvéért, akik mostanában kezdenek el magukra főzni), hiszen abból is sok változat létezik az interneten, melyek közül sokkal megüthetjük a bokánkat. Na de lássuk a recepteket!
Az ételből így első ránézésre nem látszik, hogy kucsmagombából készül, de mindenki elhiheti nekem. |
Frissensült kucsmagombamártással (4 főre)
Frissensülthöz: sertéskaraj, fokhagymapor, só, bors, liszt, oregánó
Gorgonzolás kucsmagombamártáshoz:
kevés olaj vagy vaj
fél fej vöröshagyma
35 dkg kucsmagomba
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
10 dkg gorgonzola
turbolya
kevés tejszín
Fehérboros, medvehagymás kucsmagombamártás:
kevés olaj vagy vaj
fél fej vöröshagyma
35 dkg kucsmagomba
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
nagy csokor medvehagyma
1 dl száraz fehérbor
néhány szem koktélparadicsom
kevés tejszín
Elkészítés
Előkészítés: 15-20 perc
Főzés: 20 perc
- A frissensülthöz nincs más dolgunk, mint a kicsontozott karajunkat fél centi vastag szeletekre vágni. Ezután húsklopfolóval kicsit dolgozzuk meg és tegyük félre, amíg az összessel nem végzünk. Ha végeztünk, akkor melegítsünk olajat egy serpenyőben, s kezdjük el panírozni, ízesíteni a húst. Ehhez összesen annyit kell tennünk, hogy a karajszeleteket sózzuk, borsozzuk és szárított fokhagyma-granulátummal ízesítjük. Ezután pedig lisztbe forgatjuk a szeleteket, amibe előzőleg belekevertünk egy jó adag szárított oregánót. Ha bepaníroztuk, egyből menjen is az olajba, nem szabad, hogy sózás után álljon a hús. Ha hagynánk pihenni, akkor megkeményedne, s azt nem szeretnénk. De ha erre figyeltünk, akkor már csak egy dologra kell figyelnünk, hogy ne süssük túl a húsunkat. Alig 2-3 perc kell neki oldalanként, nem túl forró olajban, s egy kis pihentetés. Ha ezeket betartjuk, akkor kellemesen szaftos, mégis átsült frissensültet kapunk.
- Miközben a husinkat készítjük, készítsük elő a kucsmagombás szószok alapját is. Ehhez nincs más dolgunk, mint egy nagy fej hagymát és 5-6 gerezd fokhagymát nagyon apróra felaprítani. Ezeket a kétféle szószhoz majd fele-fele arányban tudjuk használni.
- Akkor nézzük először a gorgonzolás változatot. Kevés olajon vagy vajon pirítsunk meg fél fej vöröshagymát. Ha megpirult, adjuk hozzá a nagyobb darabokra felszelt kucsmagombát. A pirítás közben a gomba mindig összemegy, így nem érdemes túl kicsire vágni azt, akkor nem maradna belőle semmi. Pirítsuk tehát a gombát néhány percig, majd ha kicsit megroskadtak a szeletek, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, a gorgonzolasajtot, kevés tejszínt, sót és borsot. Fedjük le és még negyed óráig rotyogtassuk, amíg el nem készül. Néhány perccel a vége előtt pedig friss vagy szárított turbolyával még szórjuk meg a mártásunkat, kiválóan passzol hozzá.
- Az olaszosabb jellegű változatot szintén ugyanígy kezdjük. Kevés vaj vagy olaj, vöröshagyma. Ha megpirult a hagyma, mehet hozzá a kucsmagomba, azt is pirítom kicsit. Ha ez megvan, jöhet hozzá a fehérbor, a fokhagyma, az aprított medvehagyma (ha már nem kapunk frisset, ebből is van szárított, de a friss az igazi), só, bors, néhány szem aprított koktélparadicsom és egy kevés tejszín a krémesség miatt. Ezt is lefedem és negyed óráig párolom.
- Negyed óra elteltével el is készültünk mindennel. Időközben köretet is készíthetünk mellé. Ez egy egyszerű étel, mégis mennyei íze van, így nem kell semmi különleges mellé feltétlenül. Néha kellenek az egyszerűbb ízek, ezért most petrezselymes burgonyával és uborkasalátával tálaltam.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá s még áprilisban lehet menni az erdőbe keresgélni, sok szerencsét hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése