2014. március 16., vasárnap

Fokhagymaszár, az abszolút favorit (蒜苗/蒜苔)

Ez csak egy kis szelete egy átlagos kínai közért zöldségrészlegének!
Elkezdődött a medvehagymaszezon, s ha elkezdődik, a gasztrobloggerek nagy része nem tudja megállni, hogy ne írjon róla. Megértem, én is imádom a medvehagymát, azonban van egy hagymaféle, pontosabban a hagymának egy része, amit mindennél jobban szeretek. Ez pedig a fokhagyma szára. Őszintén szólva, fogalmam sincs, Magyarországon mit csinálnak vele a gazdák, annyit tudok csak, hogy a fejesedést segítve, a magképzést megállítva, még virágzás előtt kivágják ezt a részt. De hogy utána miért dobják el, vagy miért nem viszik a piacra, azt el se tudom képzelni. Főként mivel jelenleg csak jó pénzért lehet kapni ázsiai boltokban és ha választanom kéne egyetlen Kínában megismert zöldséget, ami az abszolút favorit, akkor az biztos, hogy ez lenne. Kellemesen fokhagymás ízű, fantasztikusan roppanós állaga van, s kitűnően passzol mindenféle húshoz.

Megjegyzem a fokhagymaszárnak nem most van a szezonja, hanem tavasz végén általában, de Kínában méretei miatt egész évben kapható szinte minden. Mi nekünk be kell érnünk azzal a néhány ritka alkalommal amikor megpillantjuk az ázsiai boltokban az összekötözött szárakat vagy felkereshetjük például a Kolosy téren lévő koreai élelmiszerboltot, ahol fagyasztva egész évben kapható. De ha tehetjük, akkor szerezzük be saját kertünkből, olyanoktól, akik termelnek fokhagymát, vagy frissen a vietnámiaktól.

S akkor nézzük, hogy mit is lehet ezzel az étellel kezdeni. Mivel elméletileg a fokhagymatermesztők mindenhol hozzájutnak ehhez az alapanyaghoz, ezért valószínűleg a magyar gazdák is megeszik ezt a kellemesen édes ízű részét a növénynek, de mivel hogy nálunk nem alakult ki olyan kultusza, mint az ázsiai országokban, így ismét egy kínai ételt fogok megosztani az olvasókkal, hogy bővüljön az autentikus kínai receptek sora az oldalamon.

A kantoni garnélával együtt, ez az étel is szerepelhet egy ünnepi asztalon.

Fokhagymaszárral sült csirke - 蒜苗肉丝 vagy 肉丝

Hozzávalók:

500 gr fokhagymaszár
500 gr csirkemell
pácoláshoz: csipet só, bors és cukor, 2 ek világos szójaszósz, 2 ek főzőbor, 1 tk keményítő
színes paprika (opcionális)
tojás (opcionális, most én se használtam, de sokszor szoktam)
1 ek édes babszósz (Tianmianjiang 甜面酱)
2 ek világos szójaszósz
1 ek szezámolaj
kevés aprított gyömbér

Elkészítés

Előkészítés: 15 perc
Főzés: 5-6 perc

  1. Kezdésnek pácoljuk be az előzőleg felcsíkozott húst sóval, borssal, cukorral, szójaszósszal, főzőborral, keményítővel. Hagyjuk állni 15 percig. Addig vágjuk 4-5 cm-es darabokra a fokhagymaszárat (a fagyasztott változat már eleve fel van csíkozva), valamint a színes paprikát.
  2. Ha letelt a 15 perc, wokban hevítsünk olajat és pirítsunk meg egy 1 teáskanálnyi aprított friss gyömbért. Pirítsuk meg a húst nagy lángon, körülbelül 3-4 perc alatt, majd tegyük félre.
  3. Wokban ismét melegítsünk olajat és pirítsuk meg a felcsíkozott színes paprikát és fokhagymaszárat 1-2 perc alatt (természetesen, ha fagyasztott áruval dolgozunk, akkor több idő kell). Eközben adjuk hozzá az édes babszószt és a világos szójaszószt, majd 2 perc után a húst is tegyük vissza a wokba. (Itt lehet az ételhez adni előzőleg elkészített rántottát két tojásból.) Keverjük össze, süssük fél percig rázva-keverve és már el is készült. Végezetül pedig adjunk hozzá 1 evőkanál szezámolajat és tálaljunk.
Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése