Ez csak egy kis szelete egy átlagos kínai közért zöldségrészlegének! |
Megjegyzem a fokhagymaszárnak nem most van a szezonja, hanem tavasz végén általában, de Kínában méretei miatt egész évben kapható szinte minden. Mi nekünk be kell érnünk azzal a néhány ritka alkalommal amikor megpillantjuk az ázsiai boltokban az összekötözött szárakat vagy felkereshetjük például a Kolosy téren lévő koreai élelmiszerboltot, ahol fagyasztva egész évben kapható. De ha tehetjük, akkor szerezzük be saját kertünkből, olyanoktól, akik termelnek fokhagymát, vagy frissen a vietnámiaktól.
S akkor nézzük, hogy mit is lehet ezzel az étellel kezdeni. Mivel elméletileg a fokhagymatermesztők mindenhol hozzájutnak ehhez az alapanyaghoz, ezért valószínűleg a magyar gazdák is megeszik ezt a kellemesen édes ízű részét a növénynek, de mivel hogy nálunk nem alakult ki olyan kultusza, mint az ázsiai országokban, így ismét egy kínai ételt fogok megosztani az olvasókkal, hogy bővüljön az autentikus kínai receptek sora az oldalamon.
A kantoni garnélával együtt, ez az étel is szerepelhet egy ünnepi asztalon. |
Fokhagymaszárral sült csirke - 蒜苗炒肉丝 vagy 蒜苔肉丝
Hozzávalók:
500 gr fokhagymaszár
500 gr csirkemell
pácoláshoz: csipet só, bors és cukor, 2 ek világos szójaszósz, 2 ek főzőbor, 1 tk keményítő
színes paprika (opcionális)
tojás (opcionális, most én se használtam, de sokszor szoktam)
1 ek édes babszósz (Tianmianjiang 甜面酱)
2 ek világos szójaszósz
1 ek szezámolaj
kevés aprított gyömbér
Elkészítés
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 5-6 perc
500 gr csirkemell
pácoláshoz: csipet só, bors és cukor, 2 ek világos szójaszósz, 2 ek főzőbor, 1 tk keményítő
színes paprika (opcionális)
tojás (opcionális, most én se használtam, de sokszor szoktam)
1 ek édes babszósz (Tianmianjiang 甜面酱)
2 ek világos szójaszósz
1 ek szezámolaj
kevés aprított gyömbér
Elkészítés
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 5-6 perc
- Kezdésnek pácoljuk be az előzőleg felcsíkozott húst sóval, borssal, cukorral, szójaszósszal, főzőborral, keményítővel. Hagyjuk állni 15 percig. Addig vágjuk 4-5 cm-es darabokra a fokhagymaszárat (a fagyasztott változat már eleve fel van csíkozva), valamint a színes paprikát.
- Ha letelt a 15 perc, wokban hevítsünk olajat és pirítsunk meg egy 1 teáskanálnyi aprított friss gyömbért. Pirítsuk meg a húst nagy lángon, körülbelül 3-4 perc alatt, majd tegyük félre.
- Wokban ismét melegítsünk olajat és pirítsuk meg a felcsíkozott színes paprikát és fokhagymaszárat 1-2 perc alatt (természetesen, ha fagyasztott áruval dolgozunk, akkor több idő kell). Eközben adjuk hozzá az édes babszószt és a világos szójaszószt, majd 2 perc után a húst is tegyük vissza a wokba. (Itt lehet az ételhez adni előzőleg elkészített rántottát két tojásból.) Keverjük össze, süssük fél percig rázva-keverve és már el is készült. Végezetül pedig adjunk hozzá 1 evőkanál szezámolajat és tálaljunk.
Jó étvágyat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése