2012. december 1., szombat

Mexikói húsgolyócskák guacamole mártogatóval

Az első két recept, amivel a mexikói harapnivalók sorát megnyitom, egy roppant egyszerű ételkombináció, mégis ezzel lehet talán a leginkább megnyerni a bizalmatlanokat magunknak. Nem is csoda, hogy gyakorlatilag ez fogyott el legelőször az ételek közül, de nem is baj, hiszen ez volt a legnagyobb dicséret számomra, nézni, hogy a barátaim milyen jó étvággyal próbálgatják ezeket az újdonságokat.

A mexikói húsgolyó részben saját találmány, talán nem is létezik hasonló náluk, de én mindenképpen ki akartam próbálni, hogy egy húsgolyó esetében is működik-e a hamisítatlan mexikói ízkombináció, a fahéj és az oregánó együttese. Mint azt már említettem, megérte egy kicsit kreatívnak lenni. Hideg guacamole mellé fogyasztva pedig egyenesen páratlan.

Mexikói húsgolyók - Albondigas mexicanas

Pikáns mexikói húsgolyók guacamole-val, melyet néhány karika kellemesen csípős jalapeño paprika és friss koriander díszít
Hozzávalók:

fél kiló darált hús
1 db hagyma felaprítva
2 ek zsemlemorzsa (+ zsemlemorzsa a panírhoz)
aprított friss korianderzöld
aprított friss oregánó
1 tk őrölt kömény
1 kk fahéj
1 tojás
aprított csili ízlés szerint


Elkészítés:
  1. A fenn említett hozzávalókat keverjük jó alaposan össze, fűszerezzük ízlésünk szerint. A darált húsos keverékeket mindig érdemes megkóstolni nyersen is, hogy van-e elég karaktere az ételnek, így tegyük mi is ezt.
  2. A keverékből formázzunk apró golyókat és forgassuk meg őket gyengéden zsemlemorzsában.
  3. A húsgolyókat forró olajban süssük ki 5-6 perc alatt és valamilyen szósszal már tálalható is.
Guacamole - a híres mexikói avokádókrém

Hozzávalók:

2 db érett avokádó
1 db finomra aprított lilahagyma
2-3 szem aprított paradicsom
1 kisebb lime leve
aprított korianderzöld
aprított csili ízlés szerint


Elkészítés:
  1. Az avokádókat kettévágjuk, kikanalazzuk a gyümölcsök húsát és egy villával egy-két mozdulattal összetörjük. Hagyhatjuk kicsit darabosan vagy egészen simára is keverhetjük, ki hogy szereti.
  2. Keverjük hozzá az összes többi hozzávalót, ízlés szerint adjunk hozzá jalapeño-t vagy serrano csilit és már kész is van ez a rendkívül egyszerű pikáns mártogatós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése