2014. október 30., csütörtök

Kínait mindenkinek, mindenkor

Szokásommal ellentétben, most minden hosszabb bevezető nélkül szeretnék megosztani egy olyan ételreceptet, mely egyike lehet azoknak, amit bármikor szívesen elkészítünk, mert úgyis mindenki szeretni fogja. Ízvilágában gazdag, elkészítésében mégis igen egyszerű. Ajánlom mindazoknak, akik először ismerkednek a kínai fogásokkal konyhájukban.


Zöldséges csirke hoisin szósszal (鲜酱炒鸡丁)

Hozzávalók

50-60 dkg csirkemellfilé
1 ek főzőbor
1 tk keményítő
1 tk cukor
kis darab gyömbér
3 gerezd fokhagyma
1 tk chilipaszta
1 db nagy répa
1 db közepes padlizsán
2 db közepes krumpli
1 db paprika (pl. kápia)
kis darab póréhagyma
2-3 ek világos szójaszósz
1,5 ek hoisin szósz
2 ek ketchup
1-2 tk cukor
1 tk fehérbors
sótlan pirított földimogyoró

Elkészítés
Előkészítés: 30 perc
Főzés: 30 perc
  1. Első feladatunk a felkockázott csirkemell pácolása. Ehhez pácoljuk be a csirkehúst 1 ek főzőbor, 1 tk cukor és 1 tk keményítő keverékébe. Hagyjuk fél óráig puhulni.
  2. Eközben minden zöldséget (krumpli, répa, padlizsán, póréhagyma, paprika) kockázzunk fel, itt ugyanis fontos, hogy minden kocka alakúra legyen vágva. A krumplit főzzük elő sós vízben, a többi zöldséget pedig tegyük félre.
  3. Ha letelt a fél óra, akkor egy wokot melegítsünk fel, és olajban süssük ki a csirkemellkockákat. Figyeljünk, hogy a lehető legnagyobb lángon, a lehető leggyorsabban süssük ki, így lesz a legpuhább is. Ha kész, tegyük félre.
  4. A csirke után ismét melegítsünk olajat a wokban, s pirítsunk aprított gyömbért, fokhagymát és egy teáskanálnyi chilipasztát. Ehhez adjuk hozzá a felkockázott répát, pirítsuk 1-2 percig, amíg kicsit megpuhul. Fontos, hogy ezzel kezdjük, ugyanis a répának több idő kell, hogy megpuhuljon. Ezután adjuk hozzá a padlizsánt, s figyeljük, hogy elég-e az olaj alatta. A padlizsán ugyanis felszívja a sütéshez használt olajat, de ha elkészül, ki is engedi. Így ha túl száraz lenne, akkor adjunk még hozzá egy keveset. 1-2 perc sütés után adjuk hozzá a többi zöldséget és a csirkehúst is, majd ízesítsük. Mehet bele a hoisin szósz, a szójaszósz, egy kevés cukor még, egy kevés fehérbors, s ha nem elég sós, akkor egy kevés só is.
  5. Épphogy csak egy percig pirítsuk még a zöldséges csirkét, hogy a szósz bevonja az alapanyagokat, s keverjük hozzá az előzőleg megpirított, sótlan földimogyorót.

Rizzsel tálaljuk más kínai ételekkel együtt vagy akár egyedüli fogásként!
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése