2012. augusztus 11., szombat

Egy szelet Vietnám


Vietnám mesés öblei
Ha az ember Magyarországon él, az egyet jelent azzal, hogy korlátozottak a lehetőségek, ha olcsó és „különlegesebb” ételekre vágyik. A magyarok számára a hagyományos gyorséttermek mellett a kínai és török éttermeken kívül csak pár tucatnyi gyöngyszemet kínál a magyar gasztronómiai világ a kíváncsiskodók számára. De ezért előnyös, ha az ember igazi gasztro-őrült, mert ismeri a legeldugottabb helyeket itthon, s külföldön is azokat a helyeket keresi, ahova a helyiek a legszívesebben járnak.

Először Párizsban volt szerencsém vietnámi fogásokat kóstolni. Nyaralni voltam az akkori párommal, két csodás hetet töltöttünk ott el. Párizs, a fények és a romantika városa, a Szajna, a Notre Dame, a Louvre otthona. A Párizsról szóló listát sokáig lehetne folytatni, de abban biztos vagyok, hogy a Quartier Chinois (巴黎唐人), a kínai negyed nem szerepel a top 10 látnivaló között. Nos, talán nem meglepetés, hogy számomra kihagyhatatlan volt.

Nem vagyok annak a híve, hogy egy-egy helyet reklámozzak, főleg azért, mert azt gondolom, hogy egy éttermet a legjobban az ételei reklámoznak, nem a sok sallang, amit ráaggatnak. Azonban most mégis szeretnék egy helyről megemlékezni, ez a hely a Pho 14 (14 Rue de Rivoli, 75004). Ez egy parányi, de annál zsúfoltabb étterem, ami előtt minden este hosszan kígyózik a sor. Az étlap roppant rövid volt, ugyanis a hely, nevéhez híven, egy ételre specializálódott, a Phở nevű levesre. A Phở mellett még néhány íncsiklandó előételt és desszertet is meg lehetett kóstolni, azonban ha valaki már evett ebből a levesből, akkor az jól tudja, hogy oda mindenki csakis azért jön. Már sok más gasztroblogger írt erről a levesről, ezért most én nem írok róla, de egy gondolatot talán megosztanék. Ha valaki még nem evett, akkor érdemesebb minél autentikusabb környezetben kipróbálni, ez Budapest esetében a 4 tigris piacot jelenti, s csak azután próbálkozni vele, ugyanis ez egyike azon ételeknek, amelyeket a titkos hozzávalók tesznek azzá, ami. Ja és még annyit, hogy a „magyar” vietnámi Phở-vel ellentétben, a hagyományosat többféle zöldfűszerrel, szósszal, szójacsírával lehet még az asztalunknál továbbízesíteni.

Itt kezdődött tehát minden, a Phở ikonikus étellé vált számomra, egyszerűen nem tudok élni nélküle, s azon a napon, mikor először kóstoltam meg, kezdődött az utazásom Vietnám kulináris élvezeteinek világába. Ma egy saját kreációmat szeretném megosztani, amelyhez az ihletet még egy pekingi vietnámi étteremben szereztem. Nem akarom fényezni magam, de talán egyike a legtökéletesebb ételeknek, amiket valaha is csináltam, persze erősen ragaszkodva a vietnámi hagyományokhoz. A hihetetlenül összetett ízek, a chili, a lime, a cukor mesés kombinációja kényeztetik az ember ízlelőbimbóit minden falatnál. Valamint azért szeretem még ezt az ételt kifejezetten, mert kedvem szerint változtathatom a hozzávalókat. Ehetjük trópusi gyümölcsökkel vagy a nélkül, marhahússal, disznóval, csirkével vagy rákkal stb. Ha nem szeretnél órákat tölteni egy meleg nyári napon a tűzhely mellett, akkor mindenképpen próbáld ki ez a tésztasalátát, nem fogsz csalódni benne. Nyammmi!!!

Hideg vietnámi tésztasaláta


Hozzávalók:

ázsiai cérnametélt (bun)
friss menta, korianderzöld, bazsalikom
grillezett sertés (húslevesből):
  • cukor
  • mogyoróhagyma
  • halszósz
  • szójaszósz
pörkölt, sózatlan mogyoró
szeletelt ananász, uborka, répa stb.
Nuoc cham szósz:
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 kimagozott chili
  • 1 ek chiliszósz
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek cukor
  • 2 ek halszósz
  • 1 lime leve
  • 1 reszelt répa
Elkészítés:
  1. Mielőtt elkezdenénk összeállítani ezt a hihetetlenül egyszerű ételt, el kell készítenünk a sertéshúst. Általában akkor készítem ezt az ételt, amikor valamilyen húslevest készítenünk, ami lehet akár a Phở is. Ha több órán keresztül főzzük a húst, akkor hihetetlenül omlóssá válik, s nekik pont erre van szükségünk, mert ilyenkor egyszerűen csak villával vagy kézzel szálaira lehet tépkedni a húst, mielőtt megsütnénk. 
  2. Ha előkészítettük a húst, akkor néhány mogyoró hagymát egy kevés olajon és cukron megpirítok. Ha a hagyma már karamellizálódott, hozzáadjuk a húst és egy csipet sót. Néhány percig pirítjuk, amíg a karamell át nem járja, majd lekapcsoljuk a gázt és hozzáadjuk a világos szójaszószt és a halszószt. 
  3. A hús tehát elkészült, kezdhetjük a salátát. Az egyik kulcseleme ennek a salátának a Nuoc Cham szósz, amelyet számos vietnámi étel elkészítésekor használnak. Megvásárolhatjuk a boltban is, de én inkább magam szeretem készíteni. Mindösszesen annyit kell tennünk, hogy egy befőttes üvegben jól összerázzuk a hozzávalókat, amíg a cukor fel nem olvad. A szósz előre is elkészíthető és hűtőben napokig tárolható. 
  4. Most jön a legjobb rész. Keressünk egy nagy tálat és minden hozzávalót halmozzunk bele. Először az előzőleg megfőzött és lehűtött tésztát, aztán a zöldségeket és az ananászt. Keverjük jól össze a hússal és a szósszal, majd ha ezzel megvagyunk, akkor a tetejére bővel szórjunk felaprított mogyorót, korianderzöldet és bazsalikomot.
Jó étvágyat! Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése