2012. augusztus 10., péntek

Hal, ahogy a dél-kínaiak és én szeretjük

Yangshou-i sörhal


Hozzávalók:

1-1,5 kiló egész, friss édesvízi hal (harcsa, ponty stb.)
gyömbér
3-4 tk rizsecet
1 db paprika
néhány kisebb szem paradicsom
1 üveg édeskés lager típusú sör
1 tk paradicsompüré
4 tk világos szójaszósz
1 tk osztriga szósz
néhány gerezd fokhagyma
(Kínában nátrium-glutamát avagy kínai só)
2 tk sötét szójaszósz
őrölt bors
újhagyma

Előkészítési idő: 10 perc (+ hal előkészítése)

Főzési idő: 20 perc

Tulajdonképpen, hogy elkészítsük ezt a hihetetlenül finom és mégis igen egyszerű ételt, összesen két dologra van igazán szükségünk. Az egyik egy elég nagy edény, a legjobb egy kínai wok, a másik pedig az utóbbi időben igen csak lenézett ponty. Igazából más édesvízi halból is finom, Kínában megszámlálhatatlan halból választhatnánk egy étteremben, de nálunk a választék már sokkal szűkebb. Mindenesetre szerintem ez a halétel a legjobb pontyból vagy harcsából, függően attól, hogy ki mennyit szán éppen rá, s kinek mennyit számít az, hogy minél kevesebb szálka legyen benne. Egyet jegyezzünk meg azonban, ehhez az ételhez nem jó a tengeri hal és a sovány húsú édes vízi halak sem. Pont a hal zsírosabb jellege fogja az ételnek megadni a lényegét.

Most jöhet akkor az elkészítés. Tudom, ma már egyre kevesebb szeretnek egész halat venni és azt otthon megtisztítani. Kicsit gusztustalan, kicsit síkos, de ha halat akarunk enni, akkor nincs más hátra, csak előre. A hal előkészítésére itt most nem térnék ki, arról számtalan honlapon, szakácskönyvben olvashatunk. Különben is gyakorlat teszi a mestert. Én se pucolok halat minden nap, de ha kell, rászánom az időt, hogy utána egy jót ehessek. Nos, ha végeztünk a belezéssel, pikkelyezéssel, gondolom, mindenki szeretne szeleteket vagy filéket vágni a halból, de ennél a halnál a legjobb talán, ha egészben hagyjuk, vagy legfeljebb két részbe vágjuk. Hogy ezt miért mondom, arra több indokot is fel lehetne sorolni. Egy, ki tud annál szebbet mutatni, mint egy egészben gőzölgő, gyönyörű hal egy fehér tányéron, az asztal közepén. Másodszor, ahogy én azt Kínában megtanultam, az állatok legízletesebb része – legyen az marha, disznó, hal, akármi – mindig a fejen vagy akörül található. Kínában a halfej egyébként is ízletes csemegének számít. Végül, de nem utolsó sorban, ha a hal húsát rendesen beirdaljuk, akkor csak a nagyobb szálkákkal kell majd vigyáznunk. Ez pedig egy olyan áldozat, amit én szívesen meghozok. Összefoglalásképpen, ne féljünk attól, hogy a halat minél egyszerűbben készítsük elő, én most néhány nagyobb darabban fogom készíteni, mert a wokot kinn hagytuk a telkünkön, és azt méreteinél fogva is nehézkes lenne otthoni sütésre használni.

Amikor a hallal elkészültünk, kezdjünk olajat melegíteni a legnagyobb edényünkben, amiben majd kisütjük a halat. Mikor az olaj már elég meleg, pirítsunk benne aprított gyömbért fél percig, hogy az olaj kellemes alapízt nyerjen ezáltal. Ezután bőrös oldalával lefelé, óvatosan csúsztassuk a halat az edénybe, vigyázva arra, nehogy szétessen. Itt megjegyezném, hogy az olajnak nagyon forrónak kell lennie, különben a hal bőre letapad és akkor aztán kárba veszik a hal legfinomabb része. A halat az elején ne mozgassuk, csak hagyjuk, hogy aranybarnára piruljon a bőre. S hogy ez mikor történik meg? Hát nem két perc után, úgyhogy ne piszkáljuk állandóan, a halat akkor kezdjük el nézegetni, amikor már elkezd fehéredni a hús, s az edényt megrázva, a hal könnyedén csúszkál benne, nem tapad le benne. Ez a hal nagyságától függ, de általában 5-8 perc elég neki. A tökéletes állag elérése érdekében adjunk a halhoz néhány teáskanál rizsecetet. Mikor már úgy érezzük, hogy fordítanánk rajta, akkor adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát.

Most érkeztünk el a legfontosabb összetevőhöz, a sörhöz. Bátran öntsük fel egy egész üveggel. Tudom, halat nem igazán szoktunk sörben sütni, legfeljebb csak sörös tésztában, de elhiheti mindenki, hogy a végkifejlet minden várakozást felülmúló lesz. A sörrel egy időben még adjuk hozzá a paradicsompürét, a világos szójaszószt és az osztrigaszószt. Ezen a ponton óvatosan fordítsuk át a halat a másik oldalára és hagyjuk, hogy körülbelül 10 perc alatt a folyadék nagy része elpárologjon alóla.



A halunk már majdnem kész, most adjuk hozzá a sötét szójaszószt, és ha ragaszkodnánk a kínai hagyományokhoz, akkor itt most kínai sót, azaz MSG-t adnánk hozzá, de mivel annak rendszeres fogyasztása nem túl egészséges ezért én soha sem teszek a kínai ételekbe. Nos, már csak néhány apró lépés van hátra, az íz kedvéért még szórjuk meg a halat őrölt borssal és hintsük meg aprított újhagymával. Akkor más nem is maradt hátra, minthogy egy nagy tálra helyezzük a halat és megkóstoljuk ezt a lehengerlően finom halételt.

Pálcikát a kézbe!!! Bon appétit!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése