Yangshou-i sörhal
Hozzávalók:
1-1,5 kiló
egész, friss édesvízi hal (harcsa, ponty stb.)
gyömbér
só
3-4 tk
rizsecet
1 db
paprika
néhány
kisebb szem paradicsom
1 üveg
édeskés lager típusú sör
1 tk
paradicsompüré
4 tk
világos szójaszósz
1 tk
osztriga szósz
néhány
gerezd fokhagyma
(Kínában
nátrium-glutamát avagy kínai só)
2 tk sötét
szójaszósz
őrölt bors
újhagyma
Előkészítési idő: 10 perc (+ hal előkészítése)
Főzési idő: 20 perc
Tulajdonképpen,
hogy elkészítsük ezt a hihetetlenül finom és mégis igen egyszerű ételt,
összesen két dologra van igazán szükségünk. Az egyik egy elég nagy edény, a
legjobb egy kínai wok, a másik pedig az utóbbi időben igen csak lenézett ponty.
Igazából más édesvízi halból is finom, Kínában megszámlálhatatlan halból
választhatnánk egy étteremben, de nálunk a választék már sokkal szűkebb.
Mindenesetre szerintem ez a halétel a legjobb pontyból vagy harcsából, függően
attól, hogy ki mennyit szán éppen rá, s kinek mennyit számít az, hogy minél
kevesebb szálka legyen benne. Egyet jegyezzünk meg azonban, ehhez az ételhez
nem jó a tengeri hal és a sovány húsú édes vízi halak sem. Pont a hal zsírosabb
jellege fogja az ételnek megadni a lényegét.
Most jöhet
akkor az elkészítés. Tudom, ma már egyre kevesebb szeretnek egész halat venni
és azt otthon megtisztítani. Kicsit gusztustalan, kicsit síkos, de ha halat
akarunk enni, akkor nincs más hátra, csak előre. A hal előkészítésére itt most
nem térnék ki, arról számtalan honlapon, szakácskönyvben olvashatunk. Különben
is gyakorlat teszi a mestert. Én se pucolok halat minden nap, de ha kell, rászánom az időt, hogy utána egy jót ehessek. Nos, ha végeztünk a belezéssel,
pikkelyezéssel, gondolom, mindenki szeretne szeleteket vagy filéket vágni a
halból, de ennél a halnál a legjobb talán, ha egészben hagyjuk, vagy legfeljebb
két részbe vágjuk. Hogy ezt miért mondom, arra több indokot is fel lehetne
sorolni. Egy, ki tud annál szebbet mutatni, mint egy egészben gőzölgő, gyönyörű
hal egy fehér tányéron, az asztal közepén. Másodszor, ahogy én azt Kínában
megtanultam, az állatok legízletesebb része – legyen az marha, disznó, hal,
akármi – mindig a fejen vagy akörül található. Kínában a halfej egyébként is
ízletes csemegének számít. Végül, de nem utolsó sorban, ha a hal húsát rendesen
beirdaljuk, akkor csak a nagyobb szálkákkal kell majd vigyáznunk. Ez pedig egy
olyan áldozat, amit én szívesen meghozok. Összefoglalásképpen, ne féljünk
attól, hogy a halat minél egyszerűbben készítsük elő, én most néhány nagyobb
darabban fogom készíteni, mert a wokot kinn hagytuk a telkünkön, és azt
méreteinél fogva is nehézkes lenne otthoni sütésre használni.
Amikor a hallal elkészültünk,
kezdjünk olajat melegíteni a legnagyobb edényünkben, amiben majd kisütjük a
halat. Mikor az olaj már elég meleg, pirítsunk benne aprított gyömbért fél
percig, hogy az olaj kellemes alapízt nyerjen ezáltal. Ezután bőrös oldalával
lefelé, óvatosan csúsztassuk a halat az edénybe, vigyázva arra, nehogy
szétessen. Itt megjegyezném, hogy az olajnak nagyon forrónak kell lennie,
különben a hal bőre letapad és akkor aztán kárba veszik a hal legfinomabb
része. A halat az elején ne mozgassuk, csak hagyjuk, hogy aranybarnára piruljon
a bőre. S hogy ez mikor történik meg? Hát nem két perc után, úgyhogy ne
piszkáljuk állandóan, a halat akkor kezdjük el nézegetni, amikor már elkezd
fehéredni a hús, s az edényt megrázva, a hal könnyedén csúszkál benne, nem
tapad le benne. Ez a hal nagyságától függ, de általában 5-8 perc elég neki. A
tökéletes állag elérése érdekében adjunk a halhoz néhány teáskanál rizsecetet.
Mikor már úgy érezzük, hogy fordítanánk rajta, akkor adjuk hozzá a felkockázott
paradicsomot és paprikát.
Most
érkeztünk el a legfontosabb összetevőhöz, a sörhöz. Bátran öntsük fel egy egész
üveggel. Tudom, halat nem igazán szoktunk sörben sütni, legfeljebb csak sörös
tésztában, de elhiheti mindenki, hogy a végkifejlet minden várakozást felülmúló
lesz. A sörrel egy időben még adjuk hozzá a paradicsompürét, a világos
szójaszószt és az osztrigaszószt. Ezen a ponton óvatosan fordítsuk át a halat a
másik oldalára és hagyjuk, hogy körülbelül 10 perc alatt a folyadék nagy része
elpárologjon alóla.
A halunk
már majdnem kész, most adjuk hozzá a sötét szójaszószt, és ha ragaszkodnánk a
kínai hagyományokhoz, akkor itt most kínai sót, azaz MSG-t adnánk hozzá, de
mivel annak rendszeres fogyasztása nem túl egészséges ezért én soha sem teszek
a kínai ételekbe. Nos, már csak néhány apró lépés van hátra, az íz kedvéért még
szórjuk meg a halat őrölt borssal és hintsük meg aprított újhagymával. Akkor
más nem is maradt hátra, minthogy egy nagy tálra helyezzük a halat és
megkóstoljuk ezt a lehengerlően finom halételt.
Pálcikát a
kézbe!!! Bon appétit!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése