![]() |
Egyike azon "kevés" helyeknek, ahova szeretnék elmenni! |
A
mai bejegyzés eredetileg vietnámi lett volna, de végül a barátaim meggyőztek,
hogy most valami olyasmiével kéne előrukkolnom, ami közelebb áll az európai
ízlésvilághoz, a mi ízlésvilágunkhoz. Végtére is a blog célja, hogy minél
színesebb palettáját mutassa meg a különféle gasztronómiai csodáknak, ne csak a
Távol-Kelet konyháiban barangoljon. Ezért hát a barátaimmal úgy döntöttünk,
hogy szervezünk egy kis házibulit egyikünknél és megspékeljük egy kis főzéssel
is. Mivel az étvágyam a különféle összetevők, konyhák irányába végtelen, végül
ráhagytam a barátaimra, hogy ők válasszák ki az ételeket ez alkalommal. Nagy
sikernek bizonyult.
Sokan
azt mondják a török konyha igen közel áll a magyarhoz. Hogy ez igaz-e vagy sem,
nem én leszek, aki a végső ítéletet meghozza, de az biztos, hogy van egy
különös kapcsolat a magyarok és a török ételek között. Egyszerűen imádjuk őket,
megunhatatlanok, nem úgy, mint a kínai gyorséttermek. Természetesen a török
konyha esetében se elegendő török gyorséttermekbe járni, de azt gondolom, egy
kis szeletét még is csak megismerhetjük a konyhaművészetüknek. A frissesség, a
zöldségek, a húsok, az egzotikus fűszerek, a friss fűszerek, a krémes joghurt
mind-mind elvarázsolják az embert. Azt hiszem, még ha erősen gondolkodok, akkor
se jut eszembe semmi, amit ne szeretnék az ételeikben és mivel a legjobb
barátom rajong a török kultúráért és a nyelvért, ezért török nyelven tudtunk
recepteknek utánanézni, s egy rövid eszmefuttatás után összeállítottunk saját
menünket, alakítottunk az ételeken költségvetésünk és kedvünk szerint.
Ma 5
egyszerű receptet szeretnék megosztani, talán nem túl bonyolultak, s már majd
minden gasztroblogger foglalkozott már török ételekkel, de azt gondolom, hogy
ez az 5 étel tökéletesnek bizonyult számunkra, 8 olyan fiatalnak, akik néhány
üdítő koktél és társasozás mellett az éhségüket is csillapítani akarták valami
finomsággal. Ezek tökéletes házibulis ételek, s talán még több örömet is okoznak,
mint két Hawaii pizza rendelése. Valami folytán a főzöcskézés igen csak
hosszúra nyúlt, tekintve, hogy a rendelkezésre álló eszközök szűkösek voltak,
az üres koktélos poharak pedig egyre csak gyűltek. De biztosíthatok mindenkit,
hogy ha jobban koncentrál az ételekre, akkor könnyedén elkészíthetjük őket.
További nagy előnye ezeknek az ételeknek, hogy alacsony költségvetésből is
elkészíthetőek főként, ha 4-6 ember összegyűlik. Nekünk sikerült 800 Ft alatt
maradni fejenként, ami azért nem elhanyagolható az egyetemisták számára, akik a
pénzüket inkább... Mondjuk úgy, hogy mások a preferenciáink ilyen életkorban.
Nos,
akkor lássuk, hogy mi jutott mára és ha készen vagytok:
Lahmacun
Hozzávalók
(6 személyre)
Tészta:
- fél kiló fehérliszt
- 2-2,5 dkg élesztő
- langyos víz
- egy csipet só
- egy csipet cukor
- 2 ek olívaolaj
Feltét:
- 70 dkg darált bárányhús (vagy marha)
- 1 nagyobb hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- egy kaliforniai paprika felkockázva
- 1 nagy ek paradicsompüré
- csapott tk cukor
- 1,5 tk só
- őrölt koriander
- őrölt kömény
- friss petrezselyem
- friss menta
- friss bazsalikom
- frissen facsart citromlé
Elkészítés:
- Tegyük a lisztet és a sót egy nagy tálba és csináljunk egy lukat a közepére. Öntsük egy-másfél deci langyos vizet a kivájt üregbe és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze jól az élesztős vizet és tegyük félre 15 percre, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni.
- Ha már megjelentek a buborékok az élesztő tetején, akkor elkezdhetjük a tészta összedolgozását. Adjuk hozzá egy nagy csipet sót, néhány kanál olívaolajat és dagasszuk a tésztát körülbelül 10-15 percig. Egy pizzatészta állagú tésztát kell kapni végeredményképpen. Ha elkészült, akkor lefedve egy óráig hagyjuk megkelni a tésztát.
- Mindeközben pirítsuk meg a hagymát egy kevés olajon, s ha már aranybarna, akkor adjuk hozzá a darált húst és a fűszereket. Süssük készre és a végén adjuk hozzá paradicsompürét és egy kevés cukrot. Az utolsó lépés, hogy hozzáadjuk a felaprított friss zöldfűszereket.
- Ez alatt a tészta is megkelt, elkezdhetünk vele dolgozni. Kerek tortilla-szerű, vékonyabb darabokat formázzunk belőle, kanalazzunk rá bőségesen feltétet és 10-12 perc alatt, 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket készre.
- Ha elkészült friss petrezselyemmel hintsük meg és facsarjunk rá néhány evőkanál citromlevet.
Jó étvágyat! Bon
appétit!
Csirkés Pide
Hozzávalók (4 db)
Tészta:
- 2-2,5 dkg élesztő
- langyos víz
- egy csipet só
- egy csipet cukor
- 2 ek olívaolaj
- 2 tojás
Feltét:
- fél kiló felkockázott csirke combhús
- 2 db felkockázott padlizsán
- 1 felkockázott piros kaliforniai paprika
- fél kiló aprított paradicsom
- 1 hagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- őrölt koriander
- oregánó
- kömény
- cayenne bors
- só
- friss zöldfűszerek (menta, petrezselyem, bazsalikom)
Elkészítés:
- Tegyük a lisztet és a sót egy nagy tálba és csináljunk egy lukat a közepére. Öntsük egy-másfél deci langyos vizet a kivájt üregbe és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze jól az élesztős vizet és tegyük félre 15 percre, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni.
- Ha már megjelentek a buborékok az élesztő tetején, akkor elkezdhetjük a tészta összedolgozását. Adjuk hozzá egy nagy csipet sót, néhány kanál olívaolajat, 2 egész tojást és dagasszuk a tésztát körülbelül 10-15 percig. Egy pizzatészta állagú tésztát kell kapni végeredményképpen. Ha elkészült, akkor lefedve egy óráig hagyjuk megkelni a tésztát.
- Amíg a tésztára várunk elkészíthetjük a Pide feltétét.
- Pirítsunk meg egy felkockázott hagymát és elkészült, pirítsuk meg nagy lángon a csirkét (5-6 perc kell neki). Adjuk hozzá a fűszereket – a sót, a borsot, a cayenne borsot, a felaprított fokhagymát, az oregánót, a köményt és az őrölt koriandert. Ha ezzel készen vagyunk, akkor hozzá a korábban kisütött padlizsánkockákat valamint a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt az ízek összeérjenek.
- Elkészült a tésztánk és feltétünk is, már csak össze kell állítani az ételünket. Téglalap-alakú, a lahmacun tésztájánál vastagabb tésztadarabokat formázzunk, melyek középső részére úgy halmozzuk a feltétet, hogy az oldalait és a végüket felhajtva csónak alakot kapjunk. Ha ez kész, akkor 15-20 perc kell nekik 170 fokon a sütőben.
Jó étvágyat! Bon
appétit!
Sült paprikás csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
45 dkg csicseriborsó
5 db sült paprika
1 felaprított chili
aprított lilahagyma
aprított fokhagyma
450 ml joghurt
majonéz
fél citrom leve
só
bors
őrölt kömény
őrölt koriander
Elkészítés:
Talán ez az egyik legegyszerűbb és mégis
az egyik legfinomabb étel, ami valaha kipattant a fejemből. Olyan egyszerű,
hogy a hozzávalókat csak össze kell keverni ízlésünk szerint és a hűtőbe rakni
egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek. Megjegyzem és jó sok fokhagymával
szeretem. Az egyetlen rész, ami kifoghat rajtunk az a sült paprika. Ha nem
kapunk ugyanis a boltban, akkor el kell készítenünk, de nem kell aggódni, én is
mindig itthon készítem, csak türelem kell hozzá. Ugyanis a paprika bőrét
teljesen koromfeketére kell égetni egy lángelosztón, vagy a nyílt lángon. Nem
viccelek, csak úgy sikerül a trükk. Ha teljesen fekete a paprika, akkor egy
műanyag zacskóba rakva, vagy lefedve hagyjuk pár percig gőzölögni. Ezután hideg
vízzel már könnyedén lehúzható a paprika bőre s máris ezerféle fogáshoz fel
lehet használni.
Jó étvágyat! Bon
appétit!
Mentás csicseriborsókrém
Hozzávalók:
45 dkg pürésített csicseriborsó
fél citrom leve (esetleg néhány kanál
víz)
aprított fokhagyma
1 tk só
1 tk bors
1 tk őrölt kömény
friss petrezselyem
friss menta
fél tk paprika
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Ez egy a szükség alkotta receptek közül. Hummus-t szerettünk volna csinálni, azonban nem volt pénzünk az isteni tahinire,
ezért azt gondoltuk, hogy sebaj, majd joghurttal krémesítjük a csicseriborsót. Azonban
arra hirtelen nem gondoltunk, hogy az egyikünk laktóz-érzékeny, úgyhogy ezt a
variációt is el kellett vetnünk. Ezért hát valami újat kellett kitalálni, s azt
hiszem a végeredménnyel mind meg voltunk elégedve. A hozzávalókat mind keverjük
össze egy botmixerrel, s hűtés után extra szűz olívaolajjal és fűszerpaprikával
tálaljuk, mint a hummus-t. Ami miatt nagyon szeretem ezt az ételt, az az, hogy
olcsóbb, mint a hummus, s a kedvem szerint ízesíthetem még tovább. A
fokhagymából és a zöldfűszerekből itt sem lehet elég.
Jó étvágyat! Bon
appétit!
Sutlac – Török rizspuding (8 személyre)
Hozzávalók:
1,5 l tej
15 dkg rizs
10 ek cukor
3 ek keményítő
egy csipet só
Elkészítés:
Be kell vallanom, hogy nem vagyok egy
nagy desszertes, leszoktam róluk, de van néhány, amiért ölni lehetne. Ez
egyszerűségénél fogva egyike ezeknek. Tudom, ma már sok helyen lehet kapni, de
azelőtt soha se kóstoltam meg a sutlacot. A barátomnak azonban, aki az
egész török délután ötletét felvetette, ő szerette volna, hogy ez is
szerepeljen a menüben és ki vagyok én, hogy nemet mondjak. Ha ételről van szó,
nem mondok nemet szinte semmire, így hát kíváncsian vártam, hogy mitől lesz más
ez a rizspuding. Végül ízlett az első kanál, s annál csak a második ízlett
jobban.
- Akkor kezdjünk bele. Öntsük a tejet egy nagy edénybe és ha forrni kezd, akkor adjuk hozzá a rizst és kevergessük folyamatosan alacsony lángon 30 percen keresztül, amíg a rizs el nem készül.
- Eközben lassan keverjük hozzá a rizst és egy csipet sót.
- Ha a rizs elkészült, adjuk hozzá az egy deci tejben elkevert keményítőt és addig keverjük, amíg el nem érjük a puding-állagot.
- Már csak egy lépés maradt hátra, öntsük a rizst kis adagokban tálkákba és hűtsük le. Fogyasztás előtt hintsük meg fahéjjal, s már kanalazhatjuk is ezt a csodás finomságot. Itt jegyezném meg, hogy sokan azt gondolhatják, hogy kihagytam egy lépést a végén, a sütést, azonban az csak egy változata ennek az egyszerűbb ételnek.
Jó étvágyat! Bon
appétit!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése