Amikor eszembe ötlött az a gondolat, hogy gasztroblogot
szeretnék írni egy évvel ezelőtt, mindenki ugyanazt kérdezte tőlem: „De mitől
lesz az más, mint a többi háromszáz blog?” Én erre csak ennyit mondtam: „Mert én
fogom írni.” Tudom, ez elég beképzeltnek hangzik így elsőre, de azt gondolom,
azok, akik ismernek, talán úgy írnának körül, mint valaki, aki nem igazán
hajlandó a normáknak megfelelően gondolkodni. Én inkább szeretek mindent egy
kicsit a saját ízlésemre formálni, aszerint csinálni. De én se voltam ám mindig
ilyen. Egy átlagos családban nevelkedtem fel Budapest külvárosában, s amikor
betöltöttem a 14-et, szinte villámcsapásszerűen elkezdtem lázadni a
hétköznapiasság, az átlagosság korlátai ellen, melyek az embert egy fullasztóan
kis térbe zárják be. A középiskola nem volt könnyű számomra, harcolnom kellett
a saját magammal szemben érzett negatív érzésekkel, belülről pedig szinte
szétfeszített az állandó vágy, hogy valahogy megváltoztassam a környezetem és
kihassak a világban folyó változásokra. Ezek alatt az évek alatt olyan
forradalmi gondolatok megszállottja lettem, amelyek még a mai napig sem lettek
általánosak kis hazánkban. Most, 9 évvel később, mikor már sok mindenen
átmentem, sok olyan kérdésre kellett megtalálnom magamban a választ, amire egy
átlag tinédzsernek soha, itt vagyok, készen állok rá, hogy megváltoztassam a
világot, vagy legalábbis annak egy kis részét.
És miért ételek? Egyszer egy nagyon közeli barátom azt mondta nekem,
hogy én úgy gondolok az ételre, mint a szeretetre. Az elmúlt években vele
együtt fedeztem fel a kulináris világ rejtett ékköveit itthon és határainkon
túl. Kezdetben azonban nem volt ilyen egyszerű. Soha sem volt igazán válogatós,
de ritkán evett zöldségeket és ritkán kóstolt meg új ételeket. Én mindig
erőlködtem, hogy kóstolja meg ezt meg azt, s eleinte nyilván azt érezhette,
hogy önkéntelenül is, de meg akarom őt változtatni. De egy idő után elkezdte
élvezni a gasztronómiai csodák táján tett utazásomat, élvezte, hogy néha főzök neki, mikor találkoztunk, s legvégül megértette, amit én sem tudtam
magamnak kimondani. Az étel számomra egyenlő a szeretettel. Imádok főzni a családomnak, a barátaimnak,
szeretek megkóstolni mindent, de tényleg szó szerint mindent. Imádok ételekről
beszélgetni, írni, tulajdonképpen mindent szeretek, ami ételekkel kapcsolatos.
De!!! Sajnos nem minden tér és idő szolgál tökéletes környezetéül egy ilyen
végletekig kiéhezett, új dolgokra szomjazó lendület számára.
Amikor Magyarországra gondolok, akkor az első dolog, ami
eszembe jut, hogy ezt az országot valahogy fel kell dobni. Felfrissülésre
vágyik az ország és a benne élő emberek. Habár van már egy vékony rétege a
társadalomnak, akik már észrevették, hogy mennyire hátul kullogunk a multi-kulti
sorában, amikor arról gondolkodunk, hogy ma hol ebédeljünk. S különben is, az
igény még csak az úgy nevezett fine-dining területén jelentkezik leginkább, a
mindennapi étkezés még igen csak szűk keretek között mozog. Magyarországnak egy
gasztronómiai forradalomra van szüksége, amely megtanít minket, hogy hogyan
élvezzük a világ különböző tájainak ételeit, akár saját konyhánkban is. Ha
Bécsbe utazunk például, ami mindössze 243 km-re van Budapesttől, egyből
megértjük, hogy mekkora a különbség. Hatalmas!!! A piacokon válogathatunk a
friss halak, a tenger gyümölcsei, a különféle egzotikus gyümölcsök és zöldségek
közül. Ez nem azt jelenti, hogy az osztrákok nem becsülik a hagyományaikat.
Nem erről van szó, ez csupán annyit jelent, hogy nyitottak az új gasztronómiai
áramlatok irányába. Egyébként úgy gondolom, hogy az, amit eszünk tökéletesen
jelzi, hogy mennyire vagyunk nyitottak általánosságban más gondolatok, emberek
irányába. Ha valaki nem hisz nekem, csak gondoljon a saját példájára.
Összefoglalásképpen, hogy egy új fejezetet nyissak a
kelet-európai étkezési szokásokban, örömmel vállalom azt a feladatot, hogy
megosztom világomat az olvasókkal, hogy én is színesítsem a magyar kulináris
palettát. A blogomban saját gasztronómiai kalandozásaimat szeretném az olvasókkal
megosztani, amelyeket mindenki akár otthon is reprodukálhat a saját konyhájában
vagy saját szája íze szerint alakíthatja azokat. Ezen felül nem titkolt
szándékom, hogy érzékenyítsem az embereket a különböző kultúrák, szubkultúrák
irányába is, mert a rajtunk kívül álló végtelen világ rengeteg újdonsággal
szolgál minden ember számára, melyek megismerése alapjaiban változtathat meg
minket. Remélem, hogy mindenki talál majd számára érdekes recepteket,
gondolatokot a blog olvasása közben és azt megosztja majd másokkal, hogy
mintegy láncreakciót elindítva, együtt, új színt hozzunk a mi kis elszigetelt
kultúránkba.
Felkészülni, vigyázz, rajt!
Kezeket az asztalra! Bon
appétit !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése