2012. november 19., hétfő

Csípős-savanyú krumpli


Ez az étel egyszerűsége ellenére egyike azoknak az ételeknek, melyek elsőre talán furcsák lehetnek. Ugyanis a nyugati konyhákban hagyományosan egyes zöldségeket nem lehet alulpárolni, félig nyersen felszolgálni. Ilyen zöldség a padlizsán vagy a krumpli is. Ezzel szemben a kínaiak számára a krumpli ugyanolyan zöldség, mint az összes többi, így ropogósan, félig nyersen is fogyasztják. Ezen kívül még különös lehet, hogy a kínaiak rizs mellé krumplit esznek, hiszen nálunk a krumpli köretként kerül az asztalra. Kínában viszont nyugodtan kerülhet az asztalra a rizs és a krumpli együtt. Végül pedig még mielőtt megosztanám a receptet, elmondanám, hogy ennek a fogásnak számos változata létezik, valaki kicsit kevésbé karakteresen szereti vagy más ízekkel is gazdagítja. Én most azt a változatot osztom meg, ahogy én szoktam ezt az ételt elkészíteni.

Csípős-savanyú krumpli - 酸辣土豆丝

Hozzávalók:

fél kiló krumpli
szárított chili
szecsuáni bors
néhány tk aprított fokhagyma
egy piros színű paprika
néhány ek rizsecet
néhány ek világos szójaszósz
kevés cukor
újhagyma

Előkészítési idő: 10 perc

Elkészítési idő: 5-6 perc

Elkészítés:
  1. Hámozzuk meg a krumplit, zöldséggyaluval vágjuk vékony csíkokra, majd vízbe áztassuk be, hogy a keményítőtartalmát kimossuk belőle.
  2. Mossuk át egyszer-kétszer a krumplicsíkokat, majd csepegtessük le, amennyire csak lehet.
  3. Melegítsünk egy wokban olajat és ízesítsük azt fokhagymával, szecsuáni borssal és chilivel.
  4. Néhány másodperc elteltével adjuk hozzá a krumplit és a felcsíkozott paprikát.
  5. Keverve rázva addig süssük, amíg félig meg nem sül a krumpli, ekkor adjuk hozzá a sót, a cukrot, a rizsecetet és a szójaszószt. Végül pedig újhagymával hintsük meg és már tálalhatjuk is.
Pálcikát a kézbe! Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése