2012. november 19., hétfő

Yunnani ananászos rizs


Elérkeztünk a yunnani konyha egyik legkedveltebb ételéhez, az ananászos rizshez. Számos különféle fajtája létezik, zöldséges, húsos, magvas, édes, sós, azonban egy közös mindegyikben van, mégpedig az ananász, ami Kínában mindenhol megtalálható, azonban nálunk gyakran csak silány minőségű éretlen darabokat találhatunk. Amikor ananászt választunk, próbáljunk minél nagyobbat választani, és olyat, amit helyben érleltek, nem pedig utólag, az ugyanis soha nem lesz olyan édes, mint ha éretten szedték volna le. Az ananász érettségét egyébként annak illata és sárgás héja jelzi. Ha zöld és nincsen illata, semmiképp se vegyük meg.

Ez az étel egyszerűsége miatt mindenki által kedvelt étel lehet, s egy kis változtatással otthon is elkészíthetjük. Eredetileg ugyanis a rizst az ananászban gőzben kell megpárolni. Ezzel a módszerrel azonban sokszor kemény marad a rizs, így érdemes inkább a rizst előfőzni, s utána sütőben összesütni a többi hozzávalóval. Utolsó megjegyzés: az ananászos rizs édeskés íze ellenére tökéletes köret a többi, sósabb jellegű étel mellé.

Yunnani ananászos rizs - 菠萝饭

Hozzávalók:

1 csésze ragacsos rizs (ha ez nincs, sima hosszú szemű rizs)
1 érett, nagy ananász
2-3 ek mandula
1 ek lícium
2 ek cukor
édes chiliszósz

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Elkészítés:
  1. Főzzünk elő egy csésze rizst.
  2. Kaparjuk ki egy ananász belsejét, de tartsuk meg a gyümölcshúst.
  3. Az ananászt töltsük meg a rizzsel, amit összekevertünk a puha mazsolával, líciummal, aprított mandulával, cukorral, kevés édes chiliszósszal és a kikapart ananászhússal.
  4. Sütőben 10 perc alatt süssük készre.
Pálcikát a kézbe! Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése