2012. november 19., hétfő

Yunnan (云南) varázslatos ízei

A Yao nemzetiség tagjai, akiknek különös ismertetőjegye, hogy a nők életükben csak egyszer vágják le a hajukat, és azt megtartva, feltekerve viselik a csodás fekete hajzuhatagukat. Egy kevés pénzért hajlandóak voltak megmutatni nekünk, hogy mégis milyen hosszú ez a haj :)

Nos, elérkeztünk egy olyan régióhoz Kínában, ami személy szerint az én egyik kedvencem. Yunnan Kína egyik legdélibb tartománya, s rengeteg különféle kultúra egyvelege található itt. Kínában összesen 56 nemzetiség található, s ebből számos ebben a régióban. Találkozhatunk itt tibetiekkel, dai-okkal, zhuangokkal, yaokkal és számos egyéb furcsa, a han kínaiaktól teljes mértékben eltérő kis népcsoporttal. A velük való ismerkedés azt gondolom, ugyanúgy elengedhetetlen a kínai kultúra megismeréséhez, mint a Tiltott város meglátogatása. Ha azonban még se marad időnk, hogy ellátogassunk Kína félreesőbb tartományaiba, melyek szerintem a legszebbek, akkor Pekingben is van lehetőségünk, hogy legalább a konyhájukat megismerjük. Ezt a nemzetiségeknek és az azok iránt érdeklőknek létrehozott egyetem melletti utcákban tehetjük meg, főként a 魏公村民族大学北路-n. Bár átírását hasznosnak gondolhatnátok, ha egyszer Kínában jártok meglátjátok, hogy semmire se mentek vele, ezt mutassátok meg egy taxisofőrnek és ő tudni fogja, hogy hova vigyen. Ezen az utcán számos különböző nemzetiségi étterem található meg, köztük az Arany Páva (Golden Peacock - 金孔雀傣家风味餐厅) nevű dai jellegű yunnani étkezde is, ahol először ismerkedtem meg ezekkel az ízekkel. Konyhája számos dél-kelet ázsiai vonással rendelkezik, alapanyagai jelentős mértékben eltérnek a "hagyományos", ismert kínai ételekétől. Bátran próbálkozzunk ezekkel az ételekkel is, nem fogjuk megbánni. Itt és ha elmegyünk Yunnanba, kóstolhatunk papajalevest, feketebőrű csirkét, trópusi gyümölcsökkel készült húsos ételeket, különleges gombákat, rovarokból készült fogásokat, ökörbőrt és még számos, elsőre furcsának tűnő fogást. Garantálom, ha egyszer valaki megízleli a csípős, édes, citrusos ízeit ennek a tájnak, egyből rabja lesz ennek a konyhának. Én az lettem, s ezért a következő bejegyzésekben egy olyan ebéd fogásait osztottam meg, melyek közül kettőt ez a konyha ihletett meg. Az egyik - nevezetesen az ananászos rizs - számos különféle formában készíthető el, s ez a yunnani konyha egyik zászlós étele szerintem. A másik pedig egy saját találmány, melyet a helyi ízek ihlettek, ez pedig az édes chilis fürjtojás lesz. Na de akkor lássuk, hogy milyen fogások kerültek aznap terítékre.
Ezeket az ételeket fogom bemutatni a következő bejegyzésekben: dai stílusú fürjtojás (傣式鹌鹑蛋), csípős-savanyú krumpli ( 酸辣土豆丝), yunnani ananászos rizs (菠萝饭) és a zelleres csirke, ahogy én szeretem (芹菜炒鸡肉).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése