2012. november 18., vasárnap

Tajvani stílusú csirke


Ez az étel is egyike a saját alkotásaimnak. Nem tudom pontosan, hogy valóban kapcsolódik-e Tajvanhoz, de sokszor ettem tajvani csirke nevű ételt a menzán annak idején, így gondoltam itthon is megpróbálok valami hasonlót elkészíteni. A dél-kínai konyhák hosszas jellemzése helyett inkább az ehhez az ételhez kapcsolódó egy-két tudnivalót emelném most csak ki. Dél-Kínában sok rizses ételt készítenek agyagedényben, úgy hogy azt rizzsel megtöltik és a választott húst és zöldséget csak rákanalazzák és 10 perc alatt megsütik, mialatt a rizs kellemes barna, ropogós kérget kap az edényben. Mivel ez az edény nem kapható nálunk, igazából bármilyen porcelán vagy agyagedény megfelelő lehet erre a célra. A másik dolog pedig, amit kiemelnék, hogy általánosságban jellemző a déli konyhákra a natúrabb jellegű ízvilág, amelyet majd különösen a kantoni ételeknél fogok bemutatni. Ennek megfelelően ezek az európai ízlésvilághoz is kicsit talán közelebb állnak, s én is úgy alkottam újra ezt az ételt, hogy az akár egy egészséges európai étel is lehetne első ránézésre.

Végül pedig, még mielőtt megosztanám a receptet, elmondanék két fontos dolgot. Az egyik a világos és a sötét szójaszósz közötti különbség. A világos szójaszósz sokkal hígabb és az ízesítés kedvéért használjuk, a sötét pedig sokkal sűrűbb és gazdag íze mellett az ételek megszínezésére használjuk, ebből azonban értelemszerűen sokkal kevesebbre van szükség. A másik kiemelendő dolog pedig a keményítő használata. Mindannyiunk számára ismert a kínai éttermek híres édes-savanyú-csípős levese, melyben a kanál is megáll, olyan nyúlós. Sokan kérdezik tőlem, hogy az miért ilyen, a válasz pedig nagyon egyszerű, a keményítőtől. Annak használata általános a kínai konyhában, azonban közel sem olyan eltúlzott, mint az itteni büfékben. Éppen csak hogy egy pár evőkanálnyi keményítős víz kell a főzés végén vagy pácoláskor, hogy a híg szószból megfelelő mártás állagot kapjunk. Ne féljünk tőle, de semmiképp se használjunk annyit belőle, mint amit megszoktunk a gyorséttermekben.

Tajvani stílusú csirke - 台湾鸡肉饭

Hozzávalók:

25 dkg kockázott csirkemellhús
30 dkg kifőtt hosszú szemű rizs
fél fej brokkoli
1 nagy répa
néhány ek aprított póréhagyma
1 tk aprított gyömbér
1 tk aprított fokhagyma
bors, só
3 ek világos szójaszósz
1,5 ek sötét szójaszósz
1-2 ek kínai főzőbor
kevés cukor
1 tk keményítő

Előkészítési idő: 25 perc

Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:
  1. Főzzünk elegendő mennyiségű hosszú szemű rizst.
  2. Pácoljuk be a felkockázott csirkét egy borsos, keményítős, főzőboros, póréhagymás, gyömbéres marinádba és hagyjuk állni 20 percig.
  3. Forró vízben egy perc alatt pároljuk meg a virágjaira szedett brokkolit.
  4. Felmelegített wokban, nagy lángon 4-5 perc alatt pirítsuk készre a bepácolt csirkehúst egy kevés sóval. Ha elkészült tegyük félre.
  5. Kevés olajon pirítsuk meg a felkarikázott répát és a brokkolit. Adjuk hozzá a csirkét, egy kevés vizet, a világos és sötét szójaszószokat, egy kevés cukrot és pároljuk ezt egy-két percig.
  6. Ha elkészült egy tálba kanalazzuk bele a rizst, rá pedig a csirkét és a zöldségeket és sütőben 10 percig süssük, hogy a rizs kicsit odakapjon az edény széléhez.
Pálcikát a kézbe! Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése