Sokan kérdezik tőlem, hogyan készítsék el azokat az
ételeket otthon, amelyeket a kínai büfékben szoktak enni. Erre egy válaszom
szokott lenni, nem tudom és nem is akarom tudni, mert azok nem hagyományos
kínai ételek. Mindazonáltal nem kell nagyon kétségbe esni, vannak olyan fogások,
melyek igen közel állnak a büfék kínálatához, s nem is túl bonyolultak. Ezek
közül fogok most egyet megosztani, aminek elkészítése roppant egyszerű, s
mivel szűzpecsenyéből készül, ezért akár egy tavaszünnepi (春节年夜饭) asztalon is helyet
kaphat ez a mennyei ízű fogás. Jöjjön hát a recept!
Bár a sertésszűz nem olcsó, néha megéri feldobni az ünnepi asztalt néhány különlegesebb alapanyaggal. |
Ananászos édes-savanyú sertésszűz - 咕咾肉/糖醋里脊
Hozzávalók:
fél kiló sertésszűz
30 dkg ananász
1 lilahagyma
színes paprika
édes-savanyú szósz: 0,5 dl ecet, 1 dl víz, 1 dl ketchup, 100
gr cukor, 1 ek világos szószajósz, 1 tk keményítő
páchoz: 1 tk aprított gyömbér, egy tojásfehérje, 2 ek
világos szójaszósz, 2 ek főzőbor, 1 csipet só és fehérbors
1-2 ek cukor
keményítő sütéshez
Elkészítés
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 6-7 perc
- Sok kínai ételhez hasonlóan először be kell pácolnunk a húst. Mivel sertésszüzet használunk, így nem kell aggódnunk, hogy nem fog megpuhulni. Figyeljünk inkább a pácolásra, s akkor nem kell annyit törődni a sütéssel. Kockázzuk fel a sertéshúst és pácoljuk be a hozzávalók közt felsorolt pácalapanyagokkal 10-15 percre.
- Amíg a hús pácolódik, pirítsuk meg a felkockázott ananászt 1-2 evőkanál cukorban egy felcsíkozott lilahagymával együtt.
- Ha letelt a negyed óra, forgassuk a húst keményítőbe és közepesen forró olajban süssük készre 4-5 perc alatt. Az utolsó percben adjunk felkockázott színes paprikát is a húshoz, hogy kicsit megpirítsuk.
- Végül nem maradt más, mint összeállítani az ételünket. A felmelegített wokban forrósítsuk fel az édes-savanyú szósz hozzávalóit, adjuk hozzá a kisütött húst, a hagymás ananászt és egy-két percig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Ha elkészült, már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése