Tudom, tudom, már elmúlt Szent Patrik napja. Mégis szerettem volna írni erről a magyarok számára kevésbé ismert napról, ami barátaim körében igen nagy népszerűségnek örvend. Harmadik éve már, hogy együtt ünnepeljük ezt az napot, melyet én először amerikai ex-patriótáktól láttam Kínában, s olyannyira megtetszett, hogy elhatároztam, hogy hazajövetelem után, itthon is fogom tartani ezt a hagyományt, ha tehetem. Igazából nem jelent túl sokat ez az ünnep számunkra, inkább csak egy szimbóluma az összetartásnak, egy rituálé, ami alkalmat teremt arra, hogy barátaink megosszunk egy kellemes estét.
Az elmúlt években úgy vettem észre, hogy egy szűk, de egyre növekvő réteg már megragadja az alkalmat, hogy lazítson egy este erejéig, ha eljön Szent Patrik napja. Azonban keveset tudnak arról, hogy a patakokban folyó sör mellett mit is esznek ilyenkor az írek. Bevallom őszintén, sokszor jártam Nagy-Britanniában, kóstoltam elegendő mennyiségű "angolos" ételt, s ha finoman akarok fogalmazni, akkor annyit tudok mondani, hogy nem minden nap enné meg az ember az angol vagy éppen az ír házikosztot. Ha a magyar konyhára még azt mondják, hogy nehéz, akkor ez hatványozottan igaz az ír és angol konyhákra. Ne keressünk ropogós zöldségeket, s könnyű sülteket, keressünk inkább "pitéket" (pie), "puddingokat" (ezek a fogalmak teljesen mást jelentenek angolul, mint magyarul ) vagy véres steakeket. Nem arról van szó, hogy ezeknek az ételeknek egy része ne lenne finom, csak kicsit megülik a gyomrot, másrészt kevéssé illeszthetőek be egy egészséges étrendbe. Mindazonáltal néha lehet bűnözni, lehet kicsit nehezebb ételeket enni, így ma egy olyan ír menüt fogok bemutatni, ami nem csak Szent Patrik napon, hanem bármikor máskor is megállja a helyét, ha éppen megkívánjuk.
Ma tehát tipikus ír recepteket fogok megosztani, melyek nagy előnye, hogy néhány összetevőből is elkészíthetőek, s a hagyományosabb magyar ízeket preferáló embereknek se lehet ellene különösebb kifogása. Az egyik fogás alapja a szalonna, a kelkáposzta, a krumpli, azt hiszem ebben semmi kivetnivalót se lehet találni. A másik pedig egy tokányszerű, sörben lassan főt marhahús alapú étel, ami szintén nem terheli meg a konzervatívabb ízlelőbimbókat. Ezek mellé pedig egy kellemes ír szódás kenyeret is készítek még. Na de akkor lássuk a recepteket.
Azért szeretném azokat az embereket látni, akik egy ilyen menünek ellen tudnak állni :) |
Rozmaringos - marhahúsos pite Guinness-szel
Hozzávalók (6-8 főre)
1,5 kg marhahús (lábszár, nyak stb.)
2-3 nagy répa
zellerszár ízlés szerint
2 hagyma
500 gr csiperke
1 üveg Guiness (helyettesíthetjük más stout típusú sörökkel, vagy végső esetben valamilyen barna sörrel)
2 ek paradicsompüré
2,5 dl víz
2,5 dl alaplé
babérlevél
friss kakukkfű
friss rozmaring
2 ek barnacukor
Worcestershire szósz
vaj, olaj
só, bors
leveles tészta
1 tojás a kikenéshez
Elkészítés
Előkészítés: 15 perc
Elkészítés: 4-4,5 óra
- Kockázzuk fel a húst és a zöldségeket. Forgassuk a húskockákat lisztbe és egy nagyobb edényben vaj és olaj keverékén pirítsuk aranybarnára.
- Ha megpirult a hús, adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket is, a répát, a zellerszárat és a hagymát.
- Néhány perc után adjuk hozzá a paradicsompürét, a cukrot, a Guiness-t, egy jó adag Worcestershire szószt. Fűszerezzük sóval, borssal, valamint egy nagy adag friss kakukkfűvel, rozmaringgal és babérlevéllel.
- Keverjük össze alaposan a ragut és öntsük fel negyed liter vízzel és negyed liter alaplével. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük 3-4 órát, amíg teljesen meg nem puhul a hús.
- Ha elkészült a ragunk és kellően besűrűsödött akkor hagyjuk hűlni. (Ha esetleg nem lenne elég sűrű, sűríthetünk rajta keményítővel, vagy leszűrhetünk róla valamennyi levet és félretehetjük azt mártás gyanánt.)
- Ha kicsit kihűlt a marharagunk, akkor tűzálló tálakba szedjük, lefedjük előre elkészített (már boltban is kapható) leveles tésztával, kicsit megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson és megkenjük egy tojással, hogy szép fényes legyen. Mehet is a sütőbe 30-35 percre közepesen magas lángra, amíg szép aranybarna nem lesz a tészta.
Ha elkészült, akkor várjunk vele, mert nagyon csábítóan néz ki, de könnyen megégethetjük vele a nyelvünket! S most lássuk a köretet!
Medvehagymás colcannon
Hozzávalók (6-8 főre)
1 kg krumpli
egy nagy fej kelkáposzta fele
30 dkg kockázott bacon
1 nagy fej hagyma
nagy csomó medvehagyma
2 dl 30%-os tejszín
100 gr vaj
só, fehérbors
Elkészítés
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30-40 perc
- Főzzük meg sós vízben a burgonyát. Ehhez főzésre, pürésítésre alkalmas fajtát válasszunk.
- Amíg a krumpli fő, egy másik edényben forraljunk vizet egy kevés sóval és ha felforrt, akkor 3-4 percig forraljuk benne az előre felaprított kelkáposztát. Semmiképp se főzzük túl. Ha kicsit sötétebb színe lett, akkor már el is készült, szűrjük le.
- Egy harmadik edényben kevés zsiradékon pirítsuk meg a hagymát a felkockázott baconnel együtt. 5-6 perc alatt ez is elkészül.
- Ha olyan kis konyhája van az embernek, mint nekünk, akkor körülbelül pont elkészült eddigre a krumplink is. Hámozzuk meg és gyakorlatilag a megszokott módon készítsünk belőle krumplipürét. Adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, sóval, borssal ízesítsük. S akkor itt jön az ír csavar, keverjük bele a kelkáposztát, a baconös hagymát, valamint egy nagy csokor aprított medvehagymát. (A medvehagyma nem igazán ír hozzávaló, de mivel tavasszal mindig van itthon, s kiválóan illik ebbe az ételbe, nyugodtan használjuk.)
S akkor jöhet az utolsó fogás, az ír vörösáfonyás, köményes szódás kenyér.
Ír szódás kenyér
Hozzávalók
500 gr liszt (lehet fehér és teljes kiőrlésű liszt keveréke)
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
50 gr vaj
450 gr író (ha írót nem kapunk, akkor helyettesítsük kefirrel, azzal is tökéletes)
(bár nem tartozik a hagyományos ír recepthez, de én aszalt vörösáfonyát és egész köménymagot is használtam, szerintem isteni, még ha sokan nem is szeretik a köményt)
nagy csipet só, 1 tk cukor
Elkészítés: 40 perc
- Igen egyszerű recept lévén, nincs más dolgunk, mint 3-4 perc alatt a fenn megadott hozzávalókat egynemű tésztává dolgozni. Természetesen mindig figyeljünk arra, hogy a liszt mennyi folyadékot tud felvenni és aszerint korrigáljuk a mennyiségeket. Keverjük a tésztába a köményt is, és egy jó nagy marék, aprított vörösáfonyát is.
- Formázzunk gömböt a kenyerünkből, majd kicsit lapítsuk ki 3-4 cm vastagságúra és vágjunk bele egy keresztet, hogy a legvastagabb részén is átsüljön majd.
- 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
- Szeletelés előtt várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Elérkeztünk a tálalás és a kóstolás részhez. Én szeretem ezt a három ételt együtt fogyasztani, de az írek is gyakran a kenyeret külön fogyasztják egy kevés vajjal. Úgyis jó, de mindenki döntsön kedve szerint. Mindenesetre legyen üres a hasunk, mert ez egy igazán laktató ebéd vagy vacsora. Egyszerű ízek, egyszerű elkészítési módok, mégis ünnepi, ír otthonokat jellemző ízeket varázsolhatunk ezzel asztalunkra. Jó étvágyat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése