Gyömbéres konfitált kacsacomb töltött burgonyával, szilvás-áfonyás öntettel
Hozzávalók (4-5 személyre)
konfitált kacsacomboz: 4-5 nagy, hízott kacsacomb, őrölt gyömbér, só, bors, kacsazsír
töltött burgonyához (1. variáció): 0,5 kg válogatott, közepes szemű, főznivaló burgonya, 10-15 dkg durvára aprított dió, friss zsálya, só, bors, szerecsendió, tej, vaj
töltött burgonyához (2. variáció): 0,5 kg válogatott, közepes szemű, főznivaló burgonya, 1 fej vöröshagyma, őrölt pirospaprika, só, bors, tej, vaj
szilvás-áfonyás mártáshoz: 300 gr áfonya, 300 gr szilva, cukor ízlése szerint, 1 nagyobb darab fahéj
Elkészítés
Főzés: 3-4 óra
- Mivel a kacsát tart a leghosszabb ideig elkészíteni, így kezdjük azzal. A megmosott, megszárított kacsacombokat sózzuk, borsozzuk és gazdagon masszírozzunk a bőrükbe egy adag őrölt gyömbért, hogy egy kis csavart vigyünk a kacsa egyébként is zseniális ízébe. Serpenyőben kevés zsiradékon, mindkét oldalon pirítsuk meg a kacsát.
- Egy arra alkalmas edénybe tegyünk néhány evőkanál kacsazsírt, fektessük bele bőrös oldalával felfelé a combokat, öntsünk rá egy pohár vizet, majd lefedve 80-90 fokon süssük 3-4 órán keresztül. (Ha nem akarunk ennyi időt szánni rá, akkor 150 fokon 2-2,5 óra alatt is elkészül. Úgy is mennyei lesz, de ha még lassabban főzzük, akkor egészen krémesen szaftos lesz a húsunk.)
- Eközben főzzük meg a krumplit héjastul, nagyjából egyforma szemeket, melyeket majd meg fogunk tölteni, úgyhogy figyeljük a méretükre is. Ha megfőtt a krumplink, akkor félbevágjuk őket, kikaparjuk óvatosan a belsejüket. Két részre szedjük a kikapart burgonyát és egyszerűen krumplipürét készítünk belőle, ahogyan már megszoktuk, csakis vajjal, kevés tejjel vagy tejszínnel, sóval, borssal és szerecsendióval. Az egyetlen különbség, hogy a krumplipürénk egyik felét sült, pirospaprikás hagymával keverjük össze, a másik adagot pedig egy nagy csomó aprított zsályával és aprított dióval. A töltelékeket visszatöltjük a héjakba és még a kacsa elkészülte előtt betesszük a sütőbe 10-15 percre, hogy egy kellemes kérget kapjon.
- Végül, de nem utolsó sorban pedig készítsük el a kacsához tökéletesen passzoló mártást. A bogyós gyümölcsöket mintha csak ezekhez a sötét húsú szárnyasokhoz és vadakhoz teremtették volna, de ugyanígy van ez a szilvával is. A kettő együtt pedig csak még jobb. Nincs más dolgunk, mint friss, konzerv, befőtt vagy fagyasztott áfonyát és szilvát felrakunk főni egy edényben egy rúd fahéjjal, s annyi cukorral, hogy kellemesen édes szószt kapjuk. Addig főzzük, amíg egy sűrű mártás nem kapunk.
Tálaljuk ünnepi módon és ne várjunk tovább, kóstoljuk meg!
Jó étvágyat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése