2014. március 13., csütörtök

Garnéla kantoni módra

A tengeri herkentyűket vagy gusztusos akváriumokban, egyfajta vendégcsalogatóként tartják, vagy egyszerűen műanyag lavórokban. Ne féljünk az utóbbitól se, egy a lényeg, hogy a víz tiszta legyen, a leendő vacsoránk pedig eleven. Ha ez megvan, akkor vállalkozhatunk olyan szörnyek elfogyasztására is, mint a képen látható űrlényformájú tőrfarkú rák.
Ismét jöjjön egy kínai étel. Egy igazi kantoni stílusú fogás: garnéla kesudióval, zellerrel és uborkával. De mielőtt belevágnánk a közepébe, néhány szót érdemes szentelni a kantoni gasztronómiára. Ahogy azt már korábban említettem talán, olyan hogy kínai konyha, olyan nem létezik. Ez nem is olyan meglepő, ha belegondolunk egyrészt az ország méreteibe, másrészt abba, hogy hivatalosan 56 nemzetiség lakja Kína tájegységeit. Ezek alapján tehát várható, hogy lesznek eltérések az egyes régiók konyhái közt. De hogy valahogy mégis átlássák ezeket a regionális ízvilágokat, úgynevezett 8 fő konyhát (中国八大菜系) különböztetnek meg a kínaiak. Ezek név szerint a következőek: lucai (鲁菜), sucai (素菜), huicai (徽菜), zhecai (浙菜), mincai (闽菜), yuecai (粤菜), xiangcai (湘菜) és chuancai (川菜). Ezek sorrendben Shandong (山东), Jiangsu (江苏), Anhui (安徽), Zhejiang (浙江), Fujian (福建), Guangdong (广东), Hunan (湖南) és Sichuan (四川) tartomány konyháit jelentik alapvetően. Természetesen a laikus szem is észreveszi, hogy ezek a konyhák rengeteg regionális és nemzetiségi konyhát nem foglalnak magukba, ezek alapvetően a történelmi han kultúrához köthető gasztronómiai hagyományokat összegzik. Na jó, de akkor melyik is a kantoni konyha? A magyar nyelv szépségei miatt erre nem kapunk választ, de Kanton Guangdong tartomány magyar neve, így a kantoni konyha alatt főleg ennek a dél-kínai tartománynak a konyháját értjük, s a következőkben ezzel fogok foglalkozni még néhány sor erejéig.

Elég nehéz az egyes konyhákról jól behatárolható módon írni, de a kantoni konyháról egy valamit biztosan mindenki tud, ha ismer egy bizonyos mondást. Gyakran mondják, hogy kínaik minden négy lábú dolgot megesznek, kivéve az asztalt, vagy minden repülő dolgot megesznek, kivéve a repülőgépet. Ez a mondás alapvetően a kantoni konyhára igaz, ha választani kell, bár megjegyzem, az összes kínai konyhára jellemző, hogy jóval gazdagabb alapanyag-kínálatból dolgoznak, mint a nyugatiak, vagy akár mi magyarok. De visszatérve Kanton tartományra, akkor azt már tudjuk, hogy az egyik legváltozatosabb alapanyagpalettával dolgozó konyháról beszélünk, fő karakteres íze nincs, inkább a természetes, naturális ízeket emeli ki (kínaiul úgy jellemeznénk ezt az ízt, hogy 清单), kevés ízesítőt használ, ropogós, friss textúrákat kedvel. Sokféle ételt gőzölnek, sütnek keverve-rázva, de igazából mindenféle elkészítésmód igen kedvelt ezen a vidéken. A különféle alapanyagok (tengeri herkentyűk, teknősök, krokodilok vagy éppen kígyók) meg is kívánják a változatos konyhai megoldásokat.

Most már akkor elmondhatjuk, hogy kaptunk egy kezdetleges képet arról, hogy milyen is a kantoni konyha, úgyhogy térjünk rá a mai receptre. Ez a recept az egyik kedvenc hozzávalómmal, garnélával készül. Be kell vallanom, nem voltam mindig rajongója a tengeri herkentyűknek, de Kínában olyan mennyiségű szuperfriss (te magad választhatod ki az étteremben az akváriumokból) halból, kagylóból, rákból és egyéb nyalánkságból lehet válogatni, hogy nem tudtam ellenállni a csábításnak. S ha tengeri lényekről van szó, a méret a lényeg. Minél nagyobb, annál több mennyei húshoz tudunk hozzájutni. Így van ez a garnélafélékkel is. Így ha tehetjük, ehhez az ételhez is minél nagyobb garnélákat válasszunk. A csomagolás mindig jelzi, hogy egy font garnéla hány darabot tesz ki. Minél kisebb számot látunk a csomagoláson, annál mélyebben kell majd a pénztárcánkba nyúlni. Hacsak, és hangsúlyozom hacsak, nem vagyunk elég bátrak, hogy az itt élő vietnámi közösség boltjaiban szerezzük be a rákunkat. Én ezt ajánlom mindenkinek. De akkor most már tényleg következzen a recept!
Ezt az ételt egyszerűen nem lehet nem szeretni!!!
Garnéla kantoni módra (腰果黄瓜炒虾仁)

Hozzávalók:

1 nagy kígyóuborka
szárzeller ízlés szerint (én 1:1 arányban szoktam az uborkával)
kb. 20 db garnéla (ki mennyire telhetetlen)
3-4 cm friss gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 ek világos szójaszósz
2-3 ek főzőbor
80-100 gr kesudió
(friss chili vagy chilipaszta ízlés szerint, ez opcionális, de javaslom, hogy ne hagyjuk ki)
1 teáskanál keményítő fél dl vízben elkeverve
1 tk cukor

Elkészítés

Előkészítés: 2-3 perc
Főzés: 5-6 perc

  1. Ez egy igen gyorsan elkészülő étel, úgyhogy mindent készítsünk elő. A garnélákat fagyott állapotban fogjuk az ételhez adni, úgyhogy azzal nincs dolgunk. Mindössze annyit kell tennünk, hogy jól felaprítjuk a gyömbért, a fokhagymát, a chilit s nagyobb darabokba vágjuk a zellerszárat és az uborkát.
  2. Wokban melegítsünk olajat és pirítsuk meg a chilipaprikát, a gyömbért és a fokhagymát. Adjuk hozzá a garnélákat (lehetőleg figyeljünk arra, hogy ne legyen sok jég rajta). Ezután várjunk egy-két percet, amíg újra felmelegszik a wok. Ekkor adjuk hozzá a főzőbort és óvatosan (!) flambírozzuk meg azt. Ha félünk ettől a művelettől, akkor elhagyható, de ez még ad egy plusz ízt az ételnek, amit nem árt, ha át tudunk adni annak.
  3. A 2 perc letelte után adjuk hozzá a zöldségeket, a szójaszószt, a cukrot és egy kevés sót (vigyázzunk, mert a szójaszósz igen sós) és pirítsunk mindent együtt nagyon lángon, keverve-rázva további 3-4 percig. Ez alatt el is készül az ételünk, s nincs más hátra, mint hozzáadni a kesudiót és a keményítős vizet, néhányat keverni rajta és már lehet is tálalni.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése